Полемиките около участието на транссексуални спортисти в женските дисциплини се засилиха отново през последните дни и ще стигнат своята връхна точка в неделя, когато новозеландската щангистка Лорел Хъбард ще вземе участие в категория над 87 кг за жени на откритото първенство на Австралия в Канбера.

Проблемът всъщност е международен, защото тази надпревара е част от квалификациите за Токио 2020.

Хъбард запази надеждите си за класиране на Олимпиадата с победа на турнира от световната купа в Рим през миналия месец, когато завърши първа с двубой от 270 кг. Тя вдигна четири килограма повече от ураинката Анастасия Лисенко. Откритото първенство на Австралия е нова възможност за Хъбард да стигне до Токио, като това се случва само чрез точки за световната ранглиста и под условие съответният спортист да има поне шест турнира за 18-те месеца преди началото на Олимпиадата.

Според правилата на Международната федерация по вдигане на тежести, Хъбард има право да се състезава в женските категории и да участва на Олимпийските игри в Токио, ако си спечели правото за това. По правилниците на МОК от 2015-а мъж по рождение, който се идентифицира като жена, трябва да има под 10 nmol/l (нанограма тестостерон на литър), за да може да участва в международни състезания. Най-ниската точка на тестостерон при мъжете пък е 9.16 nmol/l, сочи проучване на Endocrine Society, проведено през 2017-а. Именно заради данни от подобни изследвания някои учени считат насоките на МОК за ирелевантни, защото те не компенсират по никакъв начин преминаването на мъжете през пубертет, когато организмът трупа усилено костна плътност и мускулна маса.

Спортове като вдигането на тежести, където силата е водещото качество, са в центъра на тези дебати, а участието на Хъбард в женските дисциплини не се приема от част от нейните съпернички и техните треньори. Нейният златен медал от Тихоокеанските игри в Самоа през миналата година дори предизвика огромно недоволство в островната държава, която остана със среброто на собствената си представителка Феагайга Стауърс.

Тамсин Люис, бивша лекоатлетка и многократна медалистка в щафетата на Австралия на 400 метра, също не счита участието на Хъбард в женските щанги за нормално. Тя каза в интервю за 2GB: "Хората се страхуват да говорят заради политическа коректност. Това е много сериозен проблем, щом дори МОК не може да измисли подходящи условия. Всичко това е твърде обвързано с политиката и в същото време е много чувствителна тема. Ако не се противопоставим час по-скоро, какво ще се случи в бъдеще с дисциплините за жени?".

Директорът в местната федерация по вдигане на тежести Саймън Кент обаче заяви, че Хъбард ще участва в женските дисциплини, независимо какво е общественото мнение: "За нас нищо не се е променило. Продължаваме да следваме същите параметри, каквито следвахме в началото. Това са протоколи на МОК и както Лорел сама казва, тя ги покрива".