Унгарският терминатор в плуването за последните Кшищоф Милак постави нов световен рекорд на 200 метра бътерфлай във финалната серия на първенството на планетата в Будапеща.

Времето му от 1:50.34 минути сваля цели 0.39 секунди от предишното най-добро постижение - отново негово, отпреди три години.

22-годишният унгарец се движеше с 0.99 сек под рекорда на средата на дистанцията след изключителен старт. Милак не успя да слезе под минута и 50 секунди, но и това изглежда въпрос на време при кариерата, която се очертава да има.

Той спечели световната титла в коронната си дисциплина за втори път след 2019-а, има европейско злато в нея, както и олимпийски триумф от Токио 2020. Безспорният крал на 200 м бътерфлай.

Втори в Будапеща остана Леон Маршон (Франция), а трети е Томору Хонда от Япония.

"Това е моят дом, този басейн ми принадлежи - възторжен бе Милак след триумфа си. - Имам 4000 души зад гърба си, познавам всичко наоколо като дома ми. Бях длъжен да не подведа хората точно тук."

В други финали от вторник вечер:

Китайката Цюнсюан Ян е световна шампионка на 200 метра свободен стил с време от 1:54.92 минути, а среброто остана за австралийката О'Калахан с 1:55.22 минути.

Американецът и актуален олимпийски шампион в дисциплината Боби Финке изпревари германеца Флориан Велброк и украинеца Михаило Романчук, за да спечели световната титла на 800 м свободен стил. Времето му - 7:39.36 минути.

В смесената щафета на 4х100 м триумфът отиде за САЩ (Армстронг, Финке, Хъск, Кюзан) с време от 3:38.79 минути, втори останаха състезателите на Австралия (3:41.34), а трети - тези на Нидерландия (3:41.54).

Голямата звезда на американците Кейлъб Дресъл не се появи на полуфиналите на 100 м свободен стил, не плува и с щафетата във вторник вечер. Той е в Будапеща, но има здравословен проблем - предполага се, че става дума за вирус.

Кшищоф Милак със златото на подиума

Снимка: Getty Images