Грандиозен скандал гръмна в Националната футболна лига в Щатите, където в момента се готвят за Супербоул, а и отдават чест на отказалия се преди дни Том Брейди - най-успешен играч в историята на този спорт.

Треньорът Брайън Флорес, уволнен преди три седмици от Маями Долфинс, е завел 33 съдебни дела за расизъм. Не едно, а 33! Те са срещу лигата НФЛ, както и срещу всеки от 32-та отбора в нея поотделно.

Удивителното съдебно действие, което предстои, няма аналог в спортната история на САЩ, а вероятно и в света.

Флорес загуби работата си, след като Маями пропусна да се класира за плейофите този сезон. Въпреки това се смяташе, че за трите му години в този отбор е постигнал далеч повече от очакваното. Той е доказано име в професията и дългогодишен треньор в Ню Инглънд, където изкара общо 14 години (2004-2018) като скаут, асистент, наставник на отделни линии и доверен човек на легендарния Бил Беличик.

Той твърди в обвиненията си към собственика на този отбор Стивън Рос, че е получил от него оферта да губи последните мачове нарочно, за да извоюва на Делфините по-добра позиция в драфта. Системата в Щатите е такава - колкото по-лошо си се класирал в сезона, толкова по-напред си в избора и, съответно, можеш да вземеш по-качествени попълнения.

След като е отказал това предложение, по думите на Флорес, е уволнен. Имал е интервю за работа в Ню Йорк Джайънтс, както и интерес от Денвър, но се оказва, че там вече са били избрани други кандидати и това е било само за пред медиите.

Флорес е разбрал това от SMS, който е получил именно от треньора на Ню Инглънд и негов дългогодишен приятел Беличик. В него пише: "Ти си човекът за Джайънтс, чух го от тях." Само че Беличик е сбъркал на кого го праща - и после се е извинил за това. Съобщението било за Брайън Дабол, който наистина бе назначен за треньор в Ню Йорк.

Той е друг бивш човек от щаба на Патриотите и протеже на Бил Беличик.

А когато е получил погрешка насочения към него SMS, Флорес току-що е бил на интервю в този тим. Тоест - както той твърди, то е било проформа, а избраният е бил друг.

Всички дела са за расизъм и дискриманационно, игнориращо качествата и характеристиките отношение. Общо 33 - срещу лигата НФЛ и всички 32 отбора в нея. В обвинителния акт при завеждането на делото, като част от аргументацията на Флорес е вписан цитат от него:

"В националната футболна лига собствениците на отбори управляват като на плантация с роби".