Шефовете на Европейската гимнастика обявиха нови дати на европейските първенства, които бяха отложени заради пандемията.

Според тях шампионатът на континента по спортна гимнастика за мъже ще е в Баку от 9 до 13 декември, а този за жени - от 17 до 20 декември.

Европейското по художествена гимнастика ще е от 26 ноември в Киев, като уговорката е, че всички дати са под условие. Решението ще бъде разглеждано според актуалната ситуация с пандемията в Европа отново в края на лятото.

Но поне има надежда и реални основания да се вярва, че отново ще има състезания в рамките на тази календарна година. Преди дни шефката на руската федерация Ирина Винер убедено каза, че няма да има никакви надпревари по художествена гимнастика преди края на годината.

Същото притеснение сподели и Мария Петрова, която е начело на техническия комитет на Европейската гимнастика, в интервю пред БНР.

"Бях много притеснена, тъй като се очертаваше тази година да няма никакво състезание - каза легендата на родната художествена гимнастика, която е и вицепрезидент на българската федерация. - Решихме да поставим дати за да може състезателите да имат цел до края на годината.

Европейското първенство в Киев остава част от олимпийската квалификация. Изпратихме допитване до световната централа и до МОК дали бихме могли да организираме тези квалификации по време на европейските първенства догодина. Получихме отговор, че ако тази година се състоят европейски състезания, европейски шампионати, те трябва да бъдат част от олимпийската квалификация.

Смятам, че ако успеем да организираме първенството в Украйна тази година ще е много добре."