Валтери Ботас завърши трети в Гран при на Испания през уикенда, като не за първи път имаше несъгласие от негова страна относно нарежданията по радиото на "Мерцедес". Конкретно в Барселона става дума за искане финландецът да пусне пред себе си Люис Хамилтън, след като британската суперзвезда се оказа зад Ботас.

Това се случи, след като двамата бяха заложили на различни стратегии и така след втория пит стоп на Хамилтън, седемкратният световен шампион се оказа зад своя съотборник.

За да догодни лидера Макс Верстапен, който бе на около десет секунди пред него в онзи момент, Хамилтън трябваше да задмине и Ботас, като точно тогаваа дойде нареждането от страна на шефовете на отбора. Самият Валтери обаче също искаше да поддържа своето темпо, за да има добра преднина пред четвъртия - Шарл Леклер и да задържи третото място след второто си влизане в бокса.

Хамилтън прекара почти половин обиколка закотвен зад Ботас, който заяви, че е имало как да го пусне пред себе си по-рано, но не го е направил именно защото е искал да поддържа доброто си темпо.

"Можех да го пропусна по-рано, но все пак и аз съм тук, за да се състезавам. Исках да направя так, че Шарл да отане извън моя прозорец за влизане в бокса. Моето представяне бе приоритет №1. Получих нареждане да не го задържам прекалено много, но както казах, аз също се състезавам. Не съм тук, за да пускам други пред мен", категоричен бе финландецът, който вече пети сезон кара заедно с Хамилтън.

В крайна сметка Люис стигна до победата, а Ботас остана трети. Шефът на отбора Тото Волф заяви, че разбира защо Валтери е реагирал така, но добави, че преди следващото състезание ще има "приятелски разговор" по темата.