Спринтов формат на квалификациите в една трета от състезанията през сезон 2022 обмислят от Формула 1. Догодина стартовете ще бъдат общо 23 на брой, а програмата ще бъде оповестена на 15 октомври. Това ще бъде и рекордно висок брой на състезания.

Шефът на F1 Стефано Доменикали даде интервю за Sky Sports, в което обясни, че сезон 2022 трябва да започне в средата на месец март и да завърши в средата на ноември. Така краят на сезона ще се размине с началото на футболния Мондиал 2022 в Катар.

Именно в това интервю италианецът разкри повече детайли относно бъдещето, като това, че желанието на шефовете е да има спринтов формат на квалификациите в една трета от стартовете през следващия сезон. Досега този вариант бе изпробван в Гран при на Великобритания и Гран при на Италия, а съвсем скоро ще бъде част и от Гран при на Бразилия, като отзивите са смесени.

Спринтовият формат мести квалификациите в петък, като пилотите карат за места на стартовата решетка за въпросния спринт, който се провежда в събота. Победителят от него взима полпозишън за самото състезание, както и точки за генералното класиране.

Междувременно стана ясно, че Карлос Сайнц с "Ферари" ще стартира от последна позиция в предстоящото в неделя Гран при на Турция. Това се налага заради модификация на двигателя на колата на испанския пилот на Скудерията.

Болидите на "Ред Бул" пък няма да бъдат в традиционните си цветове за сметка на бялото, като по този начин австрийския тим ще покаже уважението си към доставчика си на двигатели - "Хонда".