Люис Хамилтън за първи път постигна победа в Монте Карло при свой пол позишън, триумфирайки в тазгодишната надпревара.

Англичанинът e победител в четвърто състезание през сезона и първо след кончината на Ники Лауда, който работеше за "Мерцедес". Втори остана Себастиал Фетел с "Ферари", а трети Валтери Ботас, съотборникът на Люис.

Голямата драма в състезанието бе свързана с ранното отпадане на представителя на домакините Шарл Леклер, който оставя зад гърба си най-тежкия си уикенд от началото на сезона.

Макс Верстапен се бореше с Хамилтън за първото място във втората половина на състезанието но 5-секундно наказание го остави на четвърто място извън подиума.

Началото на състезанието бе белязано от старт без сериозни инциденти и изпреварване на Шарл Леклер спрямо Ромен Грожан.

След това обаче младият монегаск се удари в една от бариерите при битка с Нико Хюлкенберг и спука гума, която бе невъзможна за смяна. Тряваше да се откаже от състезанието.

След това дойде интересен инцидент в бокса. Макс Верстапен изпревари неправомерно Ботас при излизането от пита и бе наказан с 5 секунди.

Грешно решение за гумите доведе до допълнителен бокс на Ботас, който изгуби позицията си спрямо Себастиан Фетел и остана четвърти.

Следващите обиколки бяха белязани от трудностите на Люис Хамилтън да задържи Макс Верстапен зад себе си заради износените си гуми. Той влезе в открит спор с екипа си по радиото и се оплакваше продължително.

Спокойствие за Хамилтън носеше наказанието на Верстапен, което щеше да го остави зад англичанина дори и при късно изпреварване.

Битката им беше жестока и дори се стигна до удар обиколка преди края, която за щастие на Хамилтън не се оказа фатална. Така англичанинът взе 77-та си победа във Формула 1, Верстапен остана извън подиума.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos