Люис Хамилтън не спира да "охлажда" ентусиазма на медии и фенове около неговото съперничество с Макс Верстапен, с което потвърждава тезата, че отношението му към нидерландеца не е възможно най-позитивното.

Британският шампион с "Мерцедес" спечели в Бахрейн на старта на сезона, измъквайки победата от ръцете на Макс ("Ред Бул"), но се очаква до края на годината това да е основният конкурент по пътя на Хамилтън към осмата му титла.

За неприязън между двамата се говори от месеци, а всяко изказване на Люис, свързано с Верстапен, е всичко друго, но не и ласкаво. Въпреки това британецът винаги спазва добрия тон и показва респект към качествата на далеч по-младия съперник.

"Макс несъмнено има възможности да е шампион - обяви Хамилтън на пресконференция в Италия преди предстоящия старт Гран при на Емилия Романя през уикенда. - Дали ще е сега или след няколко години, не знам. Какво ще постигне той тази година зависи и от това какво ще направим ние в "Мерцедес".

Съперничеството с него? О, далеч още не може да бъде наречено класическо. Няма аурата на това, което беше със Себастиан Фетел, например.

Съвсем друго ниво е. Когато говоря за Себ, се сещам за годините, в които ние всеки уикенд се изправяхме един срещу друг, болид до болид. Да знаеш, че се състезаваш не само с голям пилот, но и с невероятен човек, е различно усещане. Беше голямо изпитание всяка седмица да сме концентрирани на предела, за да спечелим в такава битка. Уважението между нас бе огромно. Сега нещата са различни..."

Очевидно Хамилтън изобщо не желае да нареди Верстапен на същото стъпало, на което поставя Фетел.

Седемкратният шампион подчерта отново, че болидът на "Мерцедес" не е на нивото на "Ред Бул" все още, въпреки че се работи усилено по подобрения и се надява скоро възможностите на машините да са изравнени.

Макс говори пред медиите малко по-рано в четвъртък и каза:

"Те изобщо не са толкова далеч от нас като способности на болида, както опитват да изкарат. Пропуснахме добра възможност в Бахрейн, но това е само едно състезание. Имаме достатъчно време да ги изпреварим и да сме пред тях в края на сезона."