Люис Хамилтън стана поредната жертва на расистки обиди в социалните мрежи.

Това се случва само седмица, след като тримата грешници във футболния отбор на Англия - Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака, бяха обиждани от гневни фенове, заради пропуснатите от тях дузпи по време на финала на Евро 2020.

Сега в тази роля е Хамилтън, който вчера триумфира на "Силвърстоун" и завърза интригата в битката за титлата във Формула 1.

Началото на състезанието обаче бе белязано от доста спорен момент, след като още на шестия завой Хамилтън и основният му конкурент Макс Верстапен удариха гумите си, а нидерландецът изхвърча зверски в предпазните заграждания.

За действията си Хамилтън отнесе 10 секунди наказание, което според повечето специалисти и фенове на спорта, е било тъврде малко предвид случилото се.

Спорната ситуация очевидно е разгневила много фенове, които са преминали границата на нормалното и са започнали да пишат обидни съобщения на пилота в социалните мрежи.

Освен това е имало доста емотиконки със символ на маймуна, изпратени на тима на "Мерцедес", или публикувани като коментар под публикациите, свързани с вчерашния успех на Хамилтън.

От немския тим вече са се обърнали към властите, като са предоставили всяко съобщение и профилите на пратилите ги лица.

"Видяхме подобно нещо във футбола, сега го виждаме и във нашия спорт. Това е абсолютно неприемливо, явно много хора изобщо не го осъзнават. Ще реагираме по подобаващ начин, обещавам", каза шефът на "Мерцедес" - Тото Волф.

Официално съобщение имаше и от ръководния орган ФИА, в което се казва:

"Формула 1, ФИА, пилотите и всички замесени в нашия спорт, категорично осъждаме подобни действия. Намираме ги за неприемливи и ще направим всичко, за да ги елиминираме".