Макс Верстапен спечели Гран при на Франция от Формука 1 в страхотно състезание, в което успя да задмине големия си съперник за титлата Люис Хамилтън обиколка преди края.

"Ред Бул" показа изключително израстване в изграждането на стратегията си и успя да триумфира въпреки ранна грешка на нидерландеца, заради която той изгуби първата си пол позиция още в откриващата обиколка.

Хамилтън остана на второто място на финала, а третата е за Серхио Перес от "Ред Бул", който успя да задмине Валтери Ботас в края. Стратегията на "Мерцедес" вбеси финландеца, тъй като двамата пилоти на "сребърните стрели" влязоха само по веднъж в бокса и затова записаха разочароващи резултати.

Победата е трета за Верстапен и той събира 131 точки в генералното класиране, като Хамилтън остава втори със 119. Перес е трети, авансът при конструкторите на австрийците спрямо британския отбор се увеличава.

Голямо състезание направиха и пилотите на "Макларън", като съответно пети и шести завършиха Ландо Норис и Даниел Рикардо. Топ 10 допълниха Пиер Гасли ("Алфа Таури"), Фернандо Алонсо ("Алпин"), Себастиан Фетел ("Астън Мартин") и Ланс Строл ("Астън Мартин"). 

Верстапен стартира перфектно, но още на първия завой направи грешка и даде лидерската позиция на Люис Хамилтън. Друг голям губещ от първата обиколка бе Ландо Норис, който загуби две позиции и се движеше десети.

В 12-ата обиколка проблеми имаше Фернандо Алонсо, който се свлече до 11-a позиция след последователни изпреварвания от пилотите на "Макларън" и Себастиан Фетел. След това Даниел Рикардо изпревари и Шарл Леклер, за да се изкачи до седмо място.

След първите боксове Макс Верстапен изненадващо успя да си върне позицията пред Хамилтън, който излезе само на десети зад съперника си.

В 32-ата обиколка дойде ключовият момент. Верстапен стана първият пилот, който влиза за втори път в бокса, тъй като гумите му не бяха в добро състояние. Рискува стратегия, която можеше и да не проработи. Излезе зад пилотите на "Мерцедес", които заедно с четвъртия Серхио Перес трябваше да догонят. Пети и шести се движиха съответно пилотите на "Макларън" Ландо Норис и Даниел Рикардо.

Верстапен се доближи до втория Ботас още преди 42-ата обиколка от общо 53 и изглеждаше необратимо, че ще го задмине. В 44-ата обиколка това стана факт.

Финландецът побесня срещу отбора си и попита защо не го слушат, когато казва, че това е състезание за две спирания в бокса. Четири обиколки преди края с износените си гуми той бе задминат и от Чеко Перес за третата позиция.

В този момент разликата между лидера Хамилтън и преследвача Верстапен падна под една секунда. В предпоследната обиколка нидерландецът успя класно да изпревари съперника си и да финишира първи. Механиците в бокса полудяха от радост и то с право.

Снимка: Getty Images