Люис Хамилтън беше критикуван остро от бившия пилот във Формула 1 Виталий Петров заради инициативите му в подкрепа на движението Black Lives Matter.

От началото на настоящия сезон шесткратният световен шампион ревностно говори за дискриминацията срещу тъмнокожите и призовава колегите си да коленичат преди всяко състезание.

Освен това Хамилтън носи различни тениски с надписи по темата, като за последно на гърдите му бе изписано "арестувайте полицаите, които убиха Бриона Тейлър".

Тя е тъмнокожа жена, която загина в Кентъки при проверка за наркотици през март, превърнала се в една от символните фигури на Black Lives Matter.

Още преди първия старт от спортната година във Ф1, по негова инициатива, някои пилоти коленичиха край болидите в подкрепа на движението.

От Международната автомобилна федерация (FIA) подкрепят Хамилтън, но искат да не се прекалява с политическите послания.

Според руският пилот Петров, който между 2010-а и 2012-а кара за "Рено", това вече е сторено и границата е премината.

"За мен тази тениска вече е прекалена, след като кара всички да коленичат. Изборът е личен за всеки възрастен човек.

Имаш правото да се изразяваш в социалните мрежи и да даваш интервюта, но мисля, че в САЩ вече са наясно с тези си проблеми. Но да повдигаш въпроса във Формула 1... зрителите дори не знаеха за какво беше тази тениска и трябваше да им се обяснява.

Нека си представим, че един от пилотите признае, че е гей. Ще трябва ли да излиза с флаг с цветовете на дъгата и да призовава всички да са гейове? От FIA трябва да спрат да разрешават подобно поведение", категоричен е Петров.

Някои от пилотите подкрепиха Хамилтън и коленичат преди състезания, но други отказват. Сред въздържалите се е сънародникът на Петров - Дани Квят. Пилотът на "Алфа Таури" казва, че "би коленичил само пред Господ и когато предлага брак на бъдещата си жена".

Петров добавя, че в неговата страна няма проблем с расизма, за какъвто Хамилтън говори и там трябва да уважаваш всеки.

Любопитно, изявленията на бившия пилот от Формула 1 идват дни преди състезанието в Сочи за Гран при на Русия.