Легендата на Формула 1 Сър Джаки Стюарт призова седемкратният световен шампион Люис Хамилтън да прекрати състезателната си кариера, тъй като се затруднява да се противопостави на новата генерация пилоти.

Пилотът на "Мерцедес" е без победа в последните десет състезания, което е изравнена най-дълга серия в кариерата му. В момента той е с 98 точки зад световния шампион Макс Верстапен от "Ред Бул".

Стюарт, който е трикратен световен шампион, е на мнение, че е време Хамилтън да се отдаде на другите си интереси.

"Време му е да се пенсионира. Занимава се с музика, култура, мода, а търговията с тези парцали е перфектна за него. Сигурен съм, че ще е много успешен в този бизнес, защото печели добри пари", каза Стюарт, който рядко спестява критиките си към своя сънародник.

Шефът на "Мерцедес" Тото Волф през зимата каза, че Хамилтън е загубил част от любовта си към спорта, след като изгуби в последното състезание битката за световната титла срещу Верстапен.

Имаше спекулации, че Люис няма да иска да подпише нов договор, но това се случи и той печели по 40 милиона паунда на година.

През сезона записа само две класирания на подиума и най-вероятно след няколко състезания няма да има математически шансове да се бори за осмата си световна титла.

"Люис е в групата на велики пилоти като Айртон Сена и Ален Прост. Дори и в на Джаки Стюарт. Беше глупаво да не се откаже на върха, но не вярвам, че сега това ще се случи. Би ми се искало да го направи, вместо да минава през болката от това, че не може да е на първото място", добави Стюарт.