"Мерцедес" записа най-слабото си представяне този сезон, след като пилотите на "сребърните стрели" останаха далеч от подиума, макар и в зоната на точките. След поредица от злополучия, част от които в бокса, Валтери Ботас и Джордж Ръсел приключиха съответно осми и девети - нещо, което е по-вероятно да се случи в нечий сън, отколкото в реалността на някоя от пистите във Формула 1 

Грешки на механиците допринесоха за това, а черешката на тортата бе спуканата гума на Ръсел, който изглеждаше прекалено устремен в това да изпревари Серхио Перес и да шокира света с победа на "Сакхир". Е, не се случи, но въпреки това младокът, който замества Люис Хамилтън, спечели много, много нови фенове.

А шефът на "Мерцедес" Тото Волф бе категоричен, че в неделя вечер в Бахрейн сме станали свидетели на раждането на нова звезда в спорта. Както и на ужасяващ провал за неговия отбор.

"Това беше колосална издънка за нас. Не трябва да го казвам, но просто това е истината. Лоша комуникация по радиото доведе до слагане на грешни гуми и оттам всичко отиде по дяволите", каза Волф след състезанието, обяснявайки защо Джордж Ръсел влезе на два пъти в бокса в рамките на две обиколки, след като се оказа с гуми, предназначени за Ботас и за капак на всичко една от тях се спука.

Британецът бе излязъл пети от първия си бокс и след серия от бързи изпреварвания дишаше във врата на изненадващия лидер Серхио Перес от "Рейсинг пойнт", но спуканата гума го върна много назад, като все пак след нова смяна и нова поредица от задминавания, той успя да стигне до зоната на точките. 

"Това няма да е последен опит за Джордж да спечели състезание. Това е началото на приказка, в която нещата не се получиха днес, но мога да заявя, че се роди нова звезда", добави още босът, който уточни, че ако Люис Хамилтън даде нов положителен тест за COVID-19, то Ръсел ще кара и в последното състезание в Абу Даби.

"Чувствам се празен. Абсолютно празен. Просто не ни беше писано ази вечер, но въпреки това съм горд от показаното на пистата. Ще имаме и друга възможност. Поздравления за Серхио Перес. Никой не заслужава победа повече от него", написа разочарованият Ръсел в профила си в Twitter.

Шампионът на Формула 2 от 2018 година спечели първите си точки във Формула 1 в своя старт №37 при най-добрите, а междувременно записа и първата най-бърза обиколка в кариерата си.

Представянето му бе още по-впечатляващо предвид фактите - че кара в кокпит, който не е пригоден специално за него, а за Хамилтън, който е с 15 сантиметра по-нисък. Освен това Ръсел използва с един номер по-малки от нормалните си обувки, за да може да оперира с педалите, които също са пригодени за Люис.