Следващият мач за каталунския регионален отбор, който е насрочен за 2-ри януари 2013-та година, ще бъде последният, в който той ще седне на резервната скамейка. Противникът за тази дата все още не е известен, съобщава Novsport. 

65-годишният Кройф води Каталуния от три години и под негово ръководство те постигнаха някои впечатляващи резултати. През 2009 година каталунците спечелиха с 4:2 срещу Аржентина, една година по-късно те разгромиха Хондурас с 4:0, а в края на 2011 година завършиха 0:0 с Тунис.

Каталунската футболна федерация организира само по един мач годишно за регионалния си отбор.

"Аз съм много горд, че можех да водя отбора на страната, която ме посрещна така топло и ме подкрепяше в годините ми като играч и като треньор. Но сега искам да вляза в един нов етап от живота си и ми трябва това време", каза Кройф по повод напускането си.

Всички каталунски политически партии се опитват да издействат правото на Каталуния да има свой национален отбор, който да участва в календара на ФИФА и УЕФА. Това обаче среща яростната опозиция на Испания, в чийто национален отбор 1/3 от играчите са каталунци.