Швейцарският маестро има четири титли от Откритото първенство на Австралия, а през тази година промени стратегията си и не взе участие на нито един подгряващ турнир, предаде Novsport.

Федерер пристигна в Мелбърн още миналата седмица, за да започне подготовката си за надпреварата и ще се опита да стане първият тенисист от Андре Агаси през 1995 година насам, който триумфира в Австралия, без да е участвал на подгряващи турнири.

"Спортно дълголетие е моята основна цел. Имам големи амбиции за 2013 година, както и за много години напред. Обичам напрежението да се изправям срещу новото поколение и това, че трябва да работя по-здраво от всякога, за да бъда сред най-добрите", сподели 31-годишният Федерер.

"Новак е фаворит в Австралия, след като спечели през последните две години. Той има няколко титли тук, а освен това спечели Финалите на световния тур в края на миналата година. Той е най-добрият тенисист на твърди кортове през последните няколко години. За мен няма значение дали съм, втори, четвърти или осми фаворит. Знам, че ако играя добре, мога да спечеля турнира", допълни Фед Експрес.

Откритото първенство на Австралия започва на 14 януари.