За "свраките" победата бе четвърта поредна в първенството и с нея те събраха 41 точки, като заемат десетото място в класирането.

За "Арсенал" загубата бе пета поредна като гост - антирекорд в ерата "Венгер", и остави лондончани на шесто място в подреждането с 54 точки - на 13 от зона "Шампионска лига" при оставащи само пет мача до края.
 
Иначе срещата на "Сейнт Джеймсис Парк" започна много добре за "Арсенал", след като гостите откриха резултата в 14-ата минута. Пиер-Емерик Обамеянг намери съотборника си Александър Лаказет, който от въздуха с десния крак реализира за 1:0.
 
 
Само четвърт час по-късно обаче Нюкасъл изравни. Домакините огранизираха контраатака по десния фланг на атаката си, която завърши с центриране към Айосе Перес, който с глава отбеляза за 1:1.
 
През второто полувреме "Нюкасъл" продължи да играе силно и домакините наказаха колебливата игра на съперника си в защита с попадение на Мат Ричи в 68-мата минута.
 
Успехът на играчите на Рафаел Бенитес можеше да бъде и още по-убедителен, но удар на Кенеди в 75-ата минута кацна върху напречната греда на вратата на Петър Чех.