На тепиха в Истанбул тя взе петата си титла и квота за олимпийските игри в Лондон, На летище София Златева говори за проблемите в спорта и надеждите си за игрите догодина, предаде Фокус.

- Какво бе нивото на първенството в Турция?

- Всяка година конкуренцията става по-голяма, и е все по-трудно да вземеш медал.

- Заминахте без обещания за медал, а се върнахте с пета титла. По-сладка ли ти е тази от предишните?

- Колкото по-тежка, толкова по-сладка.

- Разкажете повече за самото състезание?

- Има голямо напрежение заради квотите за олимпиадата. Всеки иска да се класира и да е спокоен. Всички силни състезателки бяха в моя поток. Която и да хванеш, не знаеш какво ще стане. На финала вече ми беше спокойно защото Букина съм я била няколко пъти.

- Коя беше най-трудната схватка?

- Най-трудно ми беше с Манюрова. Тя е втора от олимпийските игри в Атина и стана първа на азиатското първенство. Това ми беше и физически, и психически най-трудната среща.

- Щом световното е толкова силно, какво очаквате от олимпиадата?

- Нищо не очаквам. Ще се подготвя, а там ще се види кой ще издържи физически и психически, нищо не мога да обещая. Виждате, че много големи спортисти губят.

- Съжалявате ли, че не се срещнахте с китайката, която ви победи на игрите в Пекин?

- Ако бях срещнала китайката, можеше да не издържа психически и да не стана първа. Така е било писано, може да я срещна на по-леко първенство, което да не ми е толкова важно.

- Какво ви каза треньорът Симо Щерев?

- Когато нещата свършат добре, всички се радват. Всички е силно казано, но много хора са щастливи. И при него напрежението е голямо, защото се очакват медали и квоти. Хубаво е, че имаме три квоти, може да вземем и още Федерацията и всички други трябва да са доволни.

- При заминаването Щерев каза, че очаква удари под кръста. Усетихте ли такива по време на първенството?

- Има, да. Ако могат да те прецакат, ще те прецакат. Излизаме, борим се и даваме всичко от себе си. Имаме четири медала и пет квоти в борбата. Това е много, като гледам колко световни и олимпийски шампиони загубиха там.

- Ще има ли време за празнуване на титлата?

- Дали са ни един месец почивка, за да се възстановим. Трябва да си починем психически, защото на олимпиадата ще е тежко.

- Само олимпийската титла ли ви липсва след толкова много успехи?

- Има една година и аз трябва да дам всичко от себе си. Никой не е застрахован от загубата и наистина не мога докажа, че ще взема медал.

- След успеха стана въпрос за някои проблеми. Има ли какво да кажеш на хората, които управляват спорта?

- Да помагат на спортистите, но не само на медалистите, а и на тези, които нямат шанс да стигнат до световно първенство. Те допринасят за нашето развитие.

- Кое най-много ви липсва в подготовката и организацията около състезанията?

- В борбата всичко засега е наред. Благодаря на Вальо Йорданов, че така е организирал нещата. Ако не е Симеон Щерев, ние загиваме. Той дава всичко от себе си да върви борбата и да има медали. Нямаме първенство без медал.

- Какво ви кара да отказвате офертите от други държави и откъде е била най-примамливата?

- Най-сериозната оферта не мога да кажа откъде е. Правя го не само за себе си, а и за хората, които ни се радват. Правя го за България.