Английски фенове атакуваха полицаи и автомобили на граждани в Порто, докато гледаха на видеостена мача Португалия - Швейцария (3:1) от Лигата на нациите.

Около две хиляди британци бяха в града в сряда вечер, а днес се отправят към Гимараеш, където се очакват още по-големи неприятности. Довечера в 21,45 ч там е полуфиналът Англия - Холандия, като над 35 000 фенове на двата тима ще се съберат в града.

В Порто островните запалянковци се държаха прилично до появата на група младежи, които ги поведоха из площад в центъра на града, полетяха бутилки по автомобили и полицейските бусове. Един местен шофьор на такси се оплака, че предното стъкло на колата му е счупено.

След минута изчакване и организиране, полицията контраатакува и директно вкара в действие палки и белезници. Арестите са над 10. Ситуацията не е била особено сериозна, няма данни за тежко ранени, като униформените са овладяли бързо положението. Но сериозните проблеми се чакат днес в Гимараеш. Холандци и англичани имат стара вражда на фронта на футболните хулигани.

А в деня на безредиците английската Футболна асоциация пусна видеообръщение към хората, пътуващи за Португалия.

То е озаглавено "Не бъди този идиот", а в него селекционерът Гарет Саутгейт и капитанът Хари Кейн зоват феновете: "Ние ще опитаме да направи страната горда с нас, вие сте част от отбора, направете същото! Подкрепяйте ни без да създавате неприятности и уважавайте мястото и хората, където играем."

Първите сигнали обаче са, че в Португалия се чакат тежки няколко дни. Англия със сигурност остава поне до неделя в страната, когато са мачът за трето място и финалът.

Ако загуби отборът днес, феновете ще останат в Гимараеш, където ще срещнат Швейцария. Ако спечели тимът на Саутгейт, следва нова инвазия в Порто, където пак в неделя е финалът срещу домакините.