Защитникът на Астън Вила Мати Кеш е подал документи за полски паспорт и очаква покана от националния отбор на Полша, съобщи баща му Стюарт.

Майката на Кеш - Барбара е полякиня, родена обаче от полски емигранти в Англия.

Десният бек има пълното право да получи паспорт от родината на баба си и дядо си на база произход и вече работи по казуса. Още повече, че в Англия нямат интерес към него за националния отбор.

"В момента събираме необходимите документи, за да може Мати да получи полско гражданство. Започнахме този процес преди няколко месеца и той трябва да приключи скоро. Ние си сътрудничим с полското посолство в Лондон по този въпрос, каза баща му Стюарт Кеш.

"Мати би искал да се докаже на международно ниво. Той играе втори сезон във Висшата лига, а участията му в националния отбор биха били още една крачка напред. И така: ако полската федерация прояви интерес, синът ми е отворен за такова решение", добави бащата на 24-годишния бранител.

Предишният президент на Полската федерация по футбол (ПЗПН) Збигнев Бонек винаги е бил против натурализиране на играчи за националния отбор, но Кеш реално е от смесен брак, но пък никога не е играл в страната.

Сега Бонек го няма начело на федерацията, а селекционерът на Полша също е чужденец- бившият португалски полузащитник Пауло Соуса. Соуса е наясно с казуса и за момента е благосклонен към подобен ход.