БФС провежда изключително мащабна чистка на неудобни футболни клубове.

За това алармира кандидатът за президент на централата Димитър Бербатов, който бе категоричен, че става въпрос за грубо нарушаване на закона и правилниците.

Бербо свика извънредна пресконференция, на която обяви, че по-рано днес е имал лична среща с премиера Николай Денков и със спортния министър Димитър Илиев, като е настоял за проверка и намеса от страна на държавата.

До момента на практика БФС е изключил близо 140 клуба, което е една трета от всички регистрирани в централата. Има изготвен списък с още 100 клуба. Като това се прави с решение на Изпълкома и незаконни мотиви, обясни Бербатов. Целта е ясна - при последващ конгрес настоящата власт да запази постовете си.

"Неправилното изключване на клубове от БФС продължава. Получава се един вид чистка. Официалният мотив, с който се изключват, е уронване на престижа. Ако уронване на престижа е желанието да свикаш Конгрес, това е диктатура. Те не ти позволяват да упражниш правото си на глас. Само клубове, които искат такава промяна, са изключвани последните месеци тайно. Без самите те да знаят, да им бъде дадено право на защита.

Имах среща с министъра на спорта и с министър-председателя Денков и призовавам министъра на спорта да вземе отношение по този въпрос. Призовавам държавата да вземе отношение по тези неща, особено когато става въпрос за деца. Говорим за неправомерно изключване на клубове, които имат аматьори спортисти и деца. Над 3000 деца са спрени да практикуват това, което обичат, а именно футбола - заради желанието на хората, които управляват футбола, да запазят статуквото.

Грубо погазване на устава на БФС. Общо 140 клуба изключени, като имаме информацията, че се канят да изключат още клубове. Последните 40 клуба разбират от регистъра на Министерството на спорта. Те не знаят какво се случва. Не им е дадено правото да се защитят. Чистка!

Ние искаме да имаме честен двубой, а той толкова време не се случва. Паралелно с това се случват още много други неща. Продължаваме и се борим по линията на закона", категоричен бе Бербатов.

БТА