През почти цялата си история Хамбургер ШФ бе по-разпознаваемият клуб от пристанищния град Хамбург и напълно заслужено можеше да се хвали с успехите си за разлика от градския съперник Санкт Паули. Шпорт Ферайн отпадна от Бундеслигата за първи път в историята си през сезон 2017/2018 и така часовникът на “Фолкспаркщадион”, отброяващ времето, в което отбора е бил в елита, най-сетне бе занулен.

Сега Хамбургер е в реалността на Санкт Паули, наречена Втора Бундеслига. Паули винаги са били по-известни с кампаниите и вижданията си извън терена, като емблемата им с череп и кръстосани кости е една от най-разпознаваемите във футбола в световен мащаб.

Но сега, преди поредното хамбургско дерби, именно по-малкият клуб от града е в по-добра позиция спрямо големия си брат. Тимът от едноименния квартал e лидер в класирането и води ожесточена битка за промоция в елита - място, на което за последно бе през сезон 2011/2012. Втора Бундеслига определено е оспорван шампионат, защото лидерът и деветия в класирането са разделени от едва 7 точки. 

Там някъде е и Хамбургер - на пето място, на шест пункта зад съгражданите си. Първите два отбора в крайното класиране печелят автоматична промоция, а третия играе плейоф с третия отдолу нагоре в подреждането на Бундеслигата.

Ограниченията заради коронавируса ще отнемат от блясъка на дербито на пристанищния град, като само 2000 души ще бъдат на трибуните на 57-хилядния стадион на Хамбургер, а едва 100 от тях ще подкрепят Санкт Паули. Това обаче по никакъв начин не намалява вълнението.

Преди дерби, градът е разделен - едните се за синьо-червено-белите, а другите - за кафяво-белите.

Атмосферата в редиците на Паули е и по-специална, защото треньорът Тимо Шулц бе играч на клуба при последния гастрол в Бундеслигата и игра в градското дерби в елита преди вече десетина години.

Двата отбора представляват двете различни лица на Хамбург. По-голямата фенска база е на Шпорт Ферайн - шесткратен шампион на Германия и европейски клубен първенец от 1983 година. Категорично един от най-големите клубове в страната, макар вече години наред да не могат да се оттърват от изгнанието си във втора дивизия. През 2010 година отпаднаха на крачка от финала на Лига Европа, който се игра на техния стадион-бижу, след като Фулъм ги отстрани в полуфиналите.

И до днес споменът за великия Кевин Кийгън и това как извежда Хамбургер до титлата на Германия през 1979 витае във въздуха, а по време на гастрола си в северния град, легендата взе две “Златни топки”.

Снимка: Getty Images

Санкт Паули пък е глобално познатият тим от Хамбург, при това не заради чисто футболни причини, а заради идентичността си. В историята си Паули има едва осем сезона в Бундеслигата и е по-известен със социалните и политическите виждания на поддръжниците си. Различни са и това ги кара да се гордеят.

Както ги определя управителят на клубния музей - Паули е клуб на бедните и алтернативните.

През настоящия сезон обаче по-малкият клуб  в града приковава погледите и с играта си. Освен първото място в класирането, отстрани Борусия (Дортмунд) в Купата на страната.  

А и лидерството в подобен момент от сезона не означава много. Хамбургер на два пъти в последните сезони бе начело в средата на сезона, а след това се проваляше шумно. 

Снимка: Getty Images

Някога ШФ беше единственият отбор, който не бе отпадал никога от Бундеслигата, а в момента е тим, който гони по-малкия си градски съперник в класирането на втора дивизия. 

А това определено прави дербито на Хамбург, което ще се изиграе в петък вечер, още по-интригуващо.