Агенцията по вписванията е отказала да впише Борислав Михайлов в търговския регистър като изпълняващ длъжността президент на БФС.

Бившият президент оттегли оставката си преди седмица, след като я подаде през октомври 2019-а под натиска на министър-председателя Бойко Борисов.

Документите за вписването на Михайлов бяха изпратени на 29 април, ден след като той оттегли оставката си като шеф на БФС и отново пое контрола.

Чисто законодателно Агенцията по вписванията посочва, че бившият вратар на националния отбор вече е отписан като президент и няма процедура, при която да се върне на поста по този начин.

Това означава, че към момента президент на поста остава временно изпълняващият длъжността Михаил Касабов.

Българският футболен съюз ще обжалва решението на агенцията пред Софийски градски съд в 7-дневен срок и ще очаква решение.

Ако то не удовлетвори футболната ни централа, то предстои и жалба в Апелативния съд.

Ако и там искането на БФС бъде отхвърлено, Михаил Касабов ще е принуден да започне процедура за насрочване на конгрес. Такъв бе обявен за 25 юни, но в последствие бе отменен.

Ето какво се казва в част от решението на Агенцията по вписванията:

"Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие, би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена означава, наред с действията по промяна на първоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Извън това, следва да се посочи, че приложения протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията на чл. 50, ал. 6 от устава на БФС, доколкото не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието.