До решаващата среща между Ботев (Пловдив) и Славия, която ще излъчи и последния европейски участник от родното първенство може да остава цяла седмица, но това не пречи по никакъв начин на отборите да използват трикове извън терена.

Пловдивчани официално пожелаха срещата в неделя да бъде ръководена от чуждестранен рефер. Преди години подобна практика бе често срещана за големите дербита на родния футбол, а наскоро френска съдийска бригада бе у нас за дербито между Левски и Славия.

Ето и какво гласи официалната позиция на "канарчетата":

"В неделя (19.07) предстои да бъде излъчен последният представител на България в европейските клубни турнири за следващия сезон. По правилник, във финалния сблъсък ще се изправят третият в крайното класиране Славия и нашият отбор, който завоюва право на участие в битката за Лига Европа, след като спечели плейофите на долната осмица.

С оглед големия залог на двубоя между Славия и Ботев, а именно право на участие в Лига Европа, ПФК Ботев Пловдив заявява желанието си мачът да бъде ръководен от международна съдийска бригада. Нашият Клуб подхожда с уважение и респект към българските съдии, които многократно са демонстрирали високите си професионални качества.

Цялата футболна общественост помни случилото се преди две години на полуфинала за Купата на България между Славия и Ботев, когато нашият тим бе брутално ощетен от съдийската бригада. Именно поради тази причина ние призоваваме за безпристрастна съдийска бригада от чужбина във финалния плейоф.

Още повече, че това няма да е прецедент за настоящия шампионат в България, тъй като само преди две седмици двубоят между Левски и Славия бе ръководен от съдийска бригада от Франция.

Нека по-добрият на терена победи и получи заслужено право да представи достойно България в европейските клубни турнири.

С уважение,

ПФК Ботев Пловдив"