Бразилската звезда Оскар подаде документи да стане национал на Китай, където играе от 3 години за клуба Шанхай СИПГ. Полузащитникът премина изненадващо от Челси в тима срещу космическите 61 милиона евро, като неофициално заплатата му е около 8 милиона долара на година.

Оскар е само на 28 години и иска да играе на още един Мондиал, с което аргументира решението да кандидатства пред ФИФА за правото да облече екипа на Китай.

Той има 47 мача за Бразилия, спечели с родината си Купата на Конфедерациите през 2013-а, а година по-късно бе в състава, който остана четвърти на домакинското световно.

"Китайският отбор със сигурност има нужда от силни полузащитници, а аз мога да помогна - бе цитиран Оскар от бразилския телевизионен канал "О Глобо". - Не само аз имам желание да играя за страната, има и още от чужденците в първенството. Тук сме приети добре, чувстваме се обичани и уважавани.

Ако ФИФА позволи, ще играя и ще дам всичко, за да се класираме на Мондиал 2022."

Сънародникът му Хълк е в неговия клубен тим, но още не е говорил по темата. Той също има десетки мачове за селесао.

Една от звездите на шампиона Гуанджоу Евъргранде - Елкесон, който също е бразилец, вече играе за Китай. Той обаче никога не е носил златистия екип на родината си.

Вместо с името си Елкесон де Оливейра Кардозо, футболистът се подвизава за тима на азиатската страна като Ай Кесен.

Китайският отбор е във втория кръг от световните квалификации и със сигурност ще го премине - трябват му победи над джуджета във футбола като Малдивите и Гуам, за да го направи.

Следват още два рунда пресявки и определено присъствието на играчи с голяма класа и опит като Оскар ще дадат повече шансове на състава.