Глобалната инвестиционна компания "Centricus" подготвя оферта за английския футболен клуб Челси, който се продава от Роман Абрамович.

Британската компания има активи на стойност 29 милиарда британски лири, а към офертата й се включват и няколко притежатели на сезонни билети сред феновете. Най-малко още четири други консорциума обявиха, че са направили предложения за закупуване на "сините" от Лондон.

Има и интерес от САЩ, по-конкретно от семейство Рикетс, както и от Швейцария в лицето на милиардера Хансйорг Вис. Собственикът на Лос АНжелис Доджърс Тод Боели също е сред фаворитите за следващ покровител на Челси.

Съоснователя на "Centricus" Низар Ал-Басам и главният изпълнителен директор Гарт Ричи подготвят офертата и обявиха, че "се ангажират да подкрепят Челси, за да гарантира неговия постоянен успех".

"Нашето финансиране на сделката включва финансиране за завършването й, финансиране на ежедневните операции в Челси, средства, необходими за поддържане на световна му марка, инвестиции в академията на Челси, женския отбор, програмата за развитие на детско-юношеската школа, фондацията на отбора и стратегически инвестиции в недвижими имоти", се казва още в изявлението на компанията.

Оттам са категорични, че ще оставят сегашните служители на клуба, като в това число влиза мениджърът Томас Тухел.