Черно море върна лидерската си позиция в Първа лига след петголово шоу на националния стадион "Васил Левски".

"Моряците" победиха ЦСКА 1948 с 3:2, което не бе изненадващ развой предвид факта, че една срещу друга се изправяха най-добрата и най-лошата защита в елита, на отборите заемащи първото и последното място преди кръга.

Двата тима направиха много интересен мач, в който имаше почти всичко, а положенията пред двете врати можеха да подарят на зрителите и още няколко попадения, освен петте, които видяхме.

Все пак сякаш логично победата отиде при гостите, които след пет кръга имат актив от 11 точки, а до днешния двубой не бяха инкасирали гол във вратата си.

ЦСКА 1948 пък остава на последното място само с точка, като от началото на сезона "червените" са инкасирали 15 попадения.

Всичко на "Васил Левски" започна по перфектен начин за Черно море, който откри още в седмата минута.

Родриго пусна успоредно на голлинията подаване, което нахлуващия Леандро Андраде прати във вратата.

Голът ще се запомни с изключително емоционалната радост за голмайстора в личен план. Той притича до сектора за гости, където се прегърна с трима друши, облечени в негови екипи. По всяка вероянтост това е семейстовто му, дошло да го гледа от Португалия, а мъжът сред тях, вероятно баща на Андраде, не успя да сдържи сълзите си.

И по-добрата игра на Черно море продължи, всичко се развиваше по план за "моряците", които имаха още няколко добри шанса, преди вратарят им Георги Георгиев да извърши огромна глупост, подарявайки гол на домакините.

Стражът подаде топката директно на противниковия нападател Марио Топузов, който без да се бави я насочи доста мощно и с отлично насочване във вратата му.

Тази груба грешка смути Черно море, като до края на полувремето ЦСКА 1948 трябва да съжалява, че не стигна до пълен обрат, но Георги Георгиев в три ситуации поправи неточността си при гола.

Втората част на мача отново започна отлично за моряците, защото в 47-ата минута появилият се от пейката Зе Гомеш се озова сам срещу вратаря и вкара за 2:1.

Първо страничния рефер убедително вдигна флага за засада, но преразглеждането чрез ВАР показа, че такава няма как да има, като остана загадка как изобщо асистент съдията не разбра това в реално време.

Зе Гомеш можеше много бързо да вкара нови голове, но на два пъти пропусна от доста изгодна дистанция.

Все пак Черно море заслужено стигна до втори гол, макар и с доза късмет. Андраде опита центриране към Гомеш, което хвърлилият се на шпагат Георги Ангелов прати в собствената си врата.

И вместо с трози трети гол Черно море да реши всичко и да доиграе спокойно мача, незнайно защо "моряците" се прибраха и дадоха доста шансове на своя съперник.

Първо с две спасявания Георги Георгиев отново поправи грешката си при гола, но и той нямаше какво да направи в 72-ата минута, когато Виктор Попов прати топката в собствената си врата за 2:3.

Но до края ЦСКА 1948 така и не успя да направи достатъчен натиск, аз да стигне до ремите. Трябва да отчетем, че глупост на Топузов, който в рамките минути си изкара жълти картони за симулация и излишен фаул, остави домакините с човек по-малко.

Така Черно море напълно заслужено си тръгва с три точки към Варна, като поне още седмица ще бъде на върха в Първа лига.