Международната футболна централа обмисля революционни действия, с които смята, че може да изравни силите между клубните първенствата на Стария континент.

Президентът на централата Джани Инфантино призна, че се обсъжда създаването на многонационални лиги, които да обединят отбори от няколко държави в себе си.

Така подобни лиги ще могат да доближат стандартите на големите 5 шампионата на Европа, които този сезон излъчиха всичките 16 осминафиналисти в Шампионска лига.

Средствата, които постъпват в първенствата на Англия, Италия, Испания, Германия и Франция, са в пъти повече от останалите, което прави шанса на отборите от малките страни да се състезават с големите нищожен.

Така например Холандия и Белгия ще обединят елитните си дивизии. Подобно нещо ще направят отборите от Скандинавия, а шотландските Селтик и Рейнджър ще влязат в английската футболна система.

Тези планове засягат сериозно и България, защото при такъв сценарий водещите ни клубове ще участват в Балканска лига.

Сред плана е общо първенство на Австрия и Швейцария, както и обединена лига на Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Според Инфантино, това значително би повишило интереса към тези лиги и ще повиши качеството на отделните отбори.

"Този въпрос трябва да се обсъди. Белгийците и холандците от 20 години имат идеята за създаване на Бенелюкс лига, която досега ние от ФИФА твърдо отхвърляхме, защото спазвахме принципа за еднонационалните първенства. Но една промяна може да помогне. Може би това е единствения начин, може би трябва да помислим за това в Европа, а защо не и в Африка. Мисля, че задължително трябва да разгледаме всички възможности и гледни точки и да видим докъде ще стигнем", каза Инфантино.