ФИФА продължава да натиска за своя противоречив план световните първенства по футбол да са през 2, а не през 4 години.

В основата е предложение на страни от Изтока (Саудитска Арабия най-вече), а като отговорник на комисията, която подготви предложението се вживява Арсен Венгер. Легендарният мениджър опитва да убеди света, че това е по-добър вариант, при условие, че е ясно - Мондиал на 2 години реално означава смърт за континенталните шампионати като Европейско първенство и Копа Америка.

Именно заради този факт двете конфедерации на най-футболните континенти - УЕФА и Конмебол, се обединиха и противопоставиха на идеята. Те създадоха и без ФИФА своя договорка за мач на клубните си шампиони, като Италия и Аржентина ще изиграят първия в Лондон през юни догодина.

ФИФА обаче има сериозен нов аргумент - пари.

Централата обяви, че оборотът на първия турнир от новия вид ще стигне 3.9 милиарда евро, като извън обичайните бонуси и стимули за победителите, всяка от федерациите ще получи по близо 16 милиона евро като твърда сума. Естествено, Африканската конфедерация веднага се обяви "за" предложението.

Вероятно всяка по-малка локална федерация по света също ще го прегърне, защото това са колосални суми за нея.

Венгер говори на онлайн заседание пред представителите на всички 211 страни, членки на ФИФА, в понеделник. Той обяви, че планът е през 2030-а Мондиалът да е с 48 отбора, като наградният фонд стигне 9.6 милиарда евро.

Разбира се, Световно с 48 отбора досега не е имало. Това е почти двойно увеличение на последния формат и практически дублиране на броя на тимовете, които се класираха до края на 90-те в класическия формат - 24 отбора, 6 групи по 4.

Джани Инфантино, президентът на ФИФА, е категоричен - ако днес има гласуване на предложението, то ще бъде прието с голямо мнозинство. Проблемът е, че без УЕФА и Конмебол, такъв проект не може да се задвижи.

Да не забравяме - именно от тези два континента са излъчени всички световни шампиони досега. Влиянието на Европа и Южна Америка над футбола е несравнимо, спрямо останалите континенти.