Министър председателят на Гърция поиска спешни разговори с ФИФА и УЕФА за реформи във футболната система в страната и предупреди, че може да спре гръцките клубове от участие в континенталните турнири.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че е изпратил "лични покани" към президентите на международни футболни централи за среща в Атина.

Предупреждението идва след публичното противопоставяне между собственците на двата водещи отбора в момента в гръцката Супер лига Олимпиакос и ПАОК, което доведе и до остър политически диспут.

От Олимпиакос поискаха лидера в класирането ПАОК да бъде изхвърлен от елита заради нарушаване на правилата за собственост. Правителството блокира искането със спешна законодателна промяна, но клубът от Солун все още е заплашен от отнемане на точки, което може да се окаже решаващо в борбата за титлата.

"Футболът е важен, но данъчни облекчения, заетост, добри болници и училища са много по-важни", заяви Мицотакис.

"Искаме да съставим меморандум с ФИФА и УЕФА за рестарт на гръцкия футбол. Призовавам собствениците на клубове да се съобразят с нашите усилия или ще бъдат изхвърлени от всички международни турнири и по този начин ще бъдат лишени от важни източници приходи за дълго време", допълни той.

Собственик на ПАОК е бизнесменът от руски произход Иван Савидис, а клубът от Солун през този сезон успешно се противопоставя на доминиращия в последните години Олимпиакос, който е издържан от корабния магнат Вангелис Маринакис.

Савидис и Маринакис притежават акции във вестници и телевизионни канали, което допълнително увеличава конфронтацията.

В Солун около 8 хиляди привърженици на ПАОК излязоха на протестна демонстрация срещу правителството с обвинение, че подпомагат съперника от столицата.