Мирча Луческу бе назначен за треньор на Динамо (Киев) в един от най-странните и скандални ходове в историята на украинския гранд, за да се задържи на поста по-малко от една работна седмица.

Румънецът е доказано име в професията, но повече от десетилетие бе начело на големия местен съперник Шахтьор (Донецк), където се превърна в легенда и именно това вбеси феновете на столичния тим.

Изглежда 74-годишният румънец все пак има останал здрав разум, защото медиите на север от Дунав съобщават, че Луческу е взел решение да напусне позицията, която зае миналия четвъртък и си тръгва след едва четири дни. Привържениците на Динамо до такава степен се възпротивиха на този ход, че завързаха с шал на любимия си тим очите на паметника на клубната легенда Валери Лобановски, за да "не е длъжен да гледа този позор".

Снимка: Twitter

"За съжаление взех решение да се откажа от съвместната работа с Динамо (Киев). Никога не съм бил страхливец, а примери за това са годините ми в Галатасарай и Бешикташ, както и в Динамо и Рапид (Букурещ) - клубове с огромни съперничества, което не ми попречи да печеля с всички тях.

Но не мога да приема, че феновете на даден отбор ще се опълчат срещу клубните интереси с действията си. Смятах, че е дошло време за промяна и че ще провокирам ентусиазъм, мотивация и състезателен дух, които да върнат отбора на нужното спрямо традициите и историята ниво.

Парите не са важни за мен и просто исках да се върна в Украина. Направих го с добри намерения, ентусиазъм и вярва в младите местни играчи. Исках да съживя съперничеството, точно както бе преди години, защото страната зслужава това", пише Луческу в писмо, разпространено в Румъния.

Луческу с основание е ненавиждан от феновете на Динамо, защото по времето му начело на Шахтьор, "миньорите" спечелиха общо 22 трофея и напълно доминираха в Украйна