Членът на Надзорния и Управителния съвет на "Левски" Петър Ганев говори по най-обсъжданата в последните седмици тема - евентуалната смяна собствеността на клуба. Икономистът заяви, че Джоузеф Диксън не е показал никаква конкретна гаранция относно сериозността на намеренията си, а е заявил нещо такова единствено в разговор.

"Гледаме твърде далеч, описваме някакво бъдеще, 200-250 милиона, нов стадион, но има конкретни стъпки, които трябва да се случат в момента. Отборът започва подготовка следващата седмица и трябва да има яснота как да го прави. Има конкретни правни и финансови неща, за да има сделка. Трябва да има регистрирана компания. Доколкото знам, тя ще е във Флорида. Трябва да има новорегистрирана компания и в България, капиталът трябва да бъде няколко милиона. Такава е заявката. Докато тези неща не се случат, не може да има сделка. Те стоят пред тези 250 милиона и инвестициите в стадиона", заяви икономистът Ганев в ефира на bTV.

"Страни по сделката са Джоузеф Диксън и Наско Сираков. Тя касае собствеността, а не едно или друго решение на Управителния или Надзорния съвет. Той предостави в устна форма гаранция на тази среща, която продължи около 2 часа. Конкретни гаранции не съм виждал. Имаме заявка от разговор с Наско Сираков, че ще бъдем запознати с такива гаранции, ако ги е предоставил. Ако ги е предоставил, то е в последните 1-2 дни, тъй като в началото на седмицата нямаше предоставени документи. Хората трябва да разграничат двете неща. Едното е гаранция, ангажимент, че при тези и тези условия и смяна на собствеността ще се инвестира в нов стадион, спортна инфраструктура, мол. Другото е, когато трябва да покажеш самоучастие. Не може да вземеш най-големия клуб в страната, най-големия спортен бранд само с обещанието, че ще инвестираш. На фона на текущите задължения, които има клуба, трябва да влезеш с определени финанси, за да може да стартираш по един нормален начин. Иначе няма причина да прибягваме до тази сделка. Това, което трябва да следим, е има ли го финансовия ресурс, който да влезе в клуба, за да се платят тези задължения. Той трябва да влезе по сметка", обясни той.

Ганев добави, че "сините" спешно се нуждаят от около 3 милиона лева, които да покрият най-належащите разходи, както и още поне 1.5-2 милиона лева, за да се осигури нормален старт на предсезонната подготовка. Тя трябва да започне след седмица, но още няма обявено нищо конкретно.

"Ако приемем, че трябва да започнем по нормален начин сезона, трябва много бързо да влязат, в рамките на дни. Ако следващата седмица нямаме финансови постъпления вече започваме забавяне от гледна точка на подготовката. Парите, които са нужни на клуба, за да почне със сравнително силен старт - около 3 млн. лева плащания, които почти веднага трябва да се направят, около 60% са си заплати на хора в клуба, които са забавени. Към тях е сумата от 1,5-2 млн. лева, които са рамка, за да започнеш сезона в следващите 2-3 месеца. Ако такава сума не бъде предоставена, следващият сезон е под огромна въпросителна, чисто футболно. Опасността от фалит винаги стои на фона на това, че през последната година и половина има постоянно забавени плащания, постоянна мъка и правене на плащания от преди 3-4 месеца и към футболисти, които не са на стадиона от 7 месеца", продължи Ганев.

Той сподели още, че ще бъде оптимист за бъдещето на клуба, ако Станимир Стоилов се завърне на "Герена", но предупреди, че Мъри ще поиска гаранции за нормална работа.

"Факт е, че тези разговори се водят от около 6 месеца. Не сме го знаели като име, научихме го на среща на Управителния и Надзорния съвет. Но знаехме, че от декември се водят такива разговори. Беше заявено вчера, че Благой Георгиев ще има ключова роля. Очевидно и Наско Сираков ще остане като президент при сделка. Лакмусът е Станимир Стоилов. Моите надежди, това, което поставям срещу притесненията от последните седмици, е че Мъри Стоилов ще води отбора. Това дава футболната надежда. В крайна сметка ние сме футболен клуб, а не инфраструктурен проект. Надявам се на положително развитие и Мъри Стоилов като треньор, а той, за да дойде, ще иска рамка, гаранция, че този отбор ще функционира по нормален начин", обобщи ситуацията Ганев.