Пандемията и икономическите щети, които нанася на определени бизнеси и области, взе жертва във футбола. Един от най-старите съществуващи клубове на планетата обяви, че приключва дейността си заради невъзможност да оперира финансово.

Уелският Рил, който е основан преди 141 години, изчезва от картата и ще трябва да бъде заменен от нов клуб. Вероятно такъв ще бъде основан сравнително скоро в града, където играта се радва на сериозна популярност.

Рил е двукратен шампион на страната, записа и мачове в евротурнирите, като за последен път бе там преди десетилетие, победен убедително от сръбския Партизан.

"Това е тъжен ден, но нямаме възможност да покрием изискванията - съобщи клубът чрез сайта си. - Неочакваният и много силен удар, който получихме от пандемията не ни дава никаква възможност да калкулираме приходи в обозримото бъдеще. И не можем да посрещнем разходите си.

Икономическият ефект от случващото се е без аналог за футбола не само в нашата страна и пожелаваме успех на останалите клубове в битката с него."

Фенове събраха пари за Рил, но са далеч от необходимите поне 175 000 британски лири, като начална инвестиция.

Клубът има и задължения - неголеми, но достатъчни, за да не може компанията, която го ръководи, да е сигурна как точно ще ги погасява.

Липсата на мачове лиши Рил от традиционния приход - с поне по 1700 зрители на домакинските мачове, клубът имаше опората на постоянни входящи средства. 

 

Embed from Getty Images