Барселона ще понесе огромни удари от евентуално напускане на Лионел Меси, като пораженията далеч не са само спортно-технически. А такъв сценарий е все по-вероятен, след като Лео през лятото поиска официално да бъде пуснат без трансферна сума в друг клуб, но клубът отказа.

Десетката се закани, че след сезона не може да бъде спрян, тогава изтича и настоящият му договор с Барса. Предполага се, че следвата му дестинация ще е Манчестър Сити от лятото на 2021 г., а ударът за Барса ще е огромен.

Освен, че ще загуби най-силния си играч, който е с основен принос за успехите в последните над 10 години, каталунският гигант ще се лиши от около 55 милиона евро годишно. На толкова се изчислява личният принос на Меси към рекламните и маркетингови приходи на клуба.

Финансово Барселона така или иначе е в цайтнот заради раздут бюджет за заплати и ужасно неизгодни договори и трансфери в последните години, но най-големият удар си е направо абсурден. Той идва от клауза в последния анекс към контракта на Лео, подписан през януари 2019 г.

В него пише, че за първите 24 месеца от договора, в които той остане в Барса - а това са миналия и настоящия сезон, футболистът трябва да получи два транша от по 33 милиона евро като "бонус лоялност" за това, че не си е тръгнал.

Това е направо куриозно, след като Меси ясно обяви, че иска да си ходи и най-вероятно ще го направи идното лято, при това като свободен агент. И въпреки това ще е изиграл сезона, което автоматично принуждава клубът да преведе тези 33 милиона.

Първата такава сума вече са влезли в банковата сметка на Лео преди няколко месеца, за миналия сезон.

Казано по-накратко, за да ви изуми още повече: Ако аржентинецът очаквано си тръгне след сезона, Барса ще загуби без пари най-силния си играч, ще плати за това 33 милиона евро на него, ще губи в следващите години по 55 милиона евро заради липсата на десетката...

Сами можете да прецените защо следващият президент на Барселона ще има една основна задача - да задържи на всяка цена Лео до края на кариерата му на "Камп Ноу".