Левски реагира с декларация, която е доста скандална и озадачаваща, на наказанието от БФС за 1 мач без публика. То бе наложено за провинението на "сините" фенове на вечното дерби с ЦСКА в неделя, когато бомбичка полетя към скамейката на съперника и удари физиотерапевта на "червените" Иван Христов.

Дисциплинарната комисия наложи санкцията с аргументацията "За хвърлени предмети с последствие и нараняване, на основание чл.37, ал.1, т.4, б. Б". За още пет провинения клубът отнесе общо 13 хиляди лева глоби, включително за навлизане на публика, за обидни скандирания и възпламеняване на пироефекти.

Декларацията на Левски е доста странна и остра, а краят в нея е насочен директно към Борислав Михайлов, президент на БФС - подкрепен именно от "сините" на последния изборен конгрес. Ето я без редакторска намеса, публикувана на сайта на клуба:

"Левскари, обръщаме се към Вас по повод решенията на Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз от 20.09.2022 г., с които на нашия клуб са наложени редица наказания, сред които и най-тежкото възможно - забрана за игра пред публика.

Стоически изтърпяхме съдийските подигравки с Левски в мачовете с ЦСКА 1948 и Локомотив (София). Решихме да се концентрираме върху собствените си грешки. Няма, обаче, да приемем претенции за принципност от страна на футболната ни централа и нейните комисии единствено на гърба на Левски. Поне докато не получим ясен отговор на няколко въпроса.

Защо на ПФК Левски не бе предоставена възможност да се запознае с доклада на дежурния делегат след мача с ЦСКА-София и на другите документи по преписката, да присъства чрез свой представител на заседанието на комисията или поне да представи становище? Защо преградихте напълно пътя ни за защита?

Ние и до момента не знаем въз основа на какви факти е наложено наказанието.

Защо за по-тежки нарушения първоначалната санкция, наложена на Локомотив (Пловдив) от два мача без публика, бе изцяло отменена?

 

Забележете, с решение на Апелативната комисия, която невероятно как намери жалбата за допустима при наличието на безумния по своята същност, но иначе ясен текст на чл.53, ал. 2, б. д от ДП, според който само решения на ДК, с които се налагат наказания за повече от две срещи лишаване от домакинство, подлежат на обжалване.

Колко "принципен" и акуратен в доклада си бе дежурният делегат на мача на 29 август 2022 г., когато на стадиона в Борисовата градина летяха предмети към делегацията на гостуващия тим? Защо тогава не последва подобно наказание?

Кога Дисциплинарната комисия ще започне да следва европейските норми и практика при определянето и налагането на наказания, вместо телефонното право?

Все риторични въпроси, на които БФС няма отговор.

Нека да е напълно ясно. Не искахме специално отношение, нито привилегии, а да бъдем еднакво третирани с всички други клубове.

Не го получихме.

Затова каним нашите привърженици да напълнят стадиона на следващия мач с Ботев (Пловдив).

Вие ги спрете, господин Михайлов! Или послушайте съвета ни и си вървете завинаги!"