Китайският национален отбор вече има първия в историята си играч, който не е роден в страната. В контролата срещу Филипините (2:0) в червения екип дебютира Ли Ке - пъргав полузащитник от местния Бейджин Гуоан.

На пръв поглед - какво толкова. Името не издава момчето да не е местно. Но историята е доста интересна.

Футболистът е на 26 години и е записано в свидетелството за раждане Николас Хари Йенарис. Това се случва в болница в Лейтънстоун, Североизточен Лондон, където Нико се появявя на бял свят.

Баща му е от Кипър, а майка му - китайка, като двамата заживяват заедно в английската столица.

Още на 7 г. е част от академията на Арсенал, който е любимият отбор на баща му. Преди това е избран да е талисман на тима за мач срещу Ковънтри през 2000 г., като капитанът Тони Адамс го извежда на терена.

Нико заиграва в Арсенал, записва и един мач във Висшата лига, преди да бъде преотстъпен първо на Нотс Каунти, а после и на Борнемут.

Записва пет сезона в Брентфорд (Западен Лондон), като става ключов футболист на отбора от Чемпиъншип. През януари тази година премина в пекинския клуб Гуоан, като сумата е около 8 милиона долара.

Оказа се, че не нарушава правилниците на ФИФА да играе за националния тим на Китай, благодарение на това, че майка му е родена в страната.

Нищо, че има 10 мача за отборите на Англия до 17, 18 и 19 години.

И така - до дебюта му срещу Филипините за първия тим, даден от китайския селекционер Марчело Липи.

Прие след пристигането в страната китайското си име Ли Ке, както е записан в специален документ от майка му, когато се ражда в Лондон. С това име на екипа игра 55 минути, а после обяви, че е започнал вече да говори по малко китайски.

Знае химна, но скоро се надява да дава и интервюта на езика.

Все пак, това е новата му родина.