Лудогорец продължи с практиката да осигурява български паспорти на своите играчи от страни извън Европейския съюз.

Практика, която 11-кратният шампион на България доста пъти през годините прилагаше, за да успее да влезе в допустимата квота от максимум петима картотекирани футболисти от страни извън съюза.

Заради по-големият брой чужденци в състава на разградчани, български паспорти получаваха най-вече бразилските състезатели, но от днес със статут на български гражданин може да се похвали и ганаецът Бърнард Текпетей.

Той има само два сезона в Лудогорец, където пристигна през 2020-а, но въпреки това очевидно е отговорил на изискванията за получаване на гражданство.

С подобен статут в Лудогорец в момента са Сисиньо и Алекса Сантана, които имат бразилско и българско гражданство, както и Игор Пластун, който дели украинско и българско.

В това число влиза и националът ни Доминик Янков, но там казусът е друг. Макар и роден в Торонто, той все пак е етнически българин и с български родители.

През годините по подобен начин паспорти получаваха бразилците Марселиньо, Джонатан Кафу, Сисиньо, Вандерсон, Шоко, Жуниор Кайсара и Жуниор Кишада.

Целта при всички тях бе да се освободят квоти за други играчи с националности извън Европейския съюз.

Преди няколко седмици Текпетей се похвали пред медии в родината си Гана, че е получил покана да бъде част от националния отбор на България, но той категорично я е отказал.

Текпетей обаче има два официални мача за своята родина, при това на Купата на Африка през 2017-а, когато Гана достигна до полуфиналите.

Иначе за Лудогорец крилото има 74 мача, в които е вкарал 14 гола.