Испанските данъчни власти започнаха разследване срещу бразилската суперзвезда Неймар, съобщава "Ел Мундо". По-специално се разглежда бонусът, който техничарят получи при подновяването на контракта си с Барселона през 2016 г.

Клаузата в договора му влезе в сила на 1 август 2017-а, а в дните след това бе реализиран трансферът Пари Сен Жермен срещу 222 млн. евро.

Получената сума за преподписването възлиза на 64,4 млн. евро и тъй като Неймар е живял повече от 183 дни в Испания през въпросната година, трябва да плати необходимите данъци за този приход.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/124712-54373-1644/033100

Освен това данъчните проверяват дали е внесъл данъци за трансферната сума около сделката с парижани. Подсъдим е и по този въпрос, тъй като формално сам плати 222 млн. евро, за да активира клаузата за прекратяването на контракта си с "блаугранас". Това се случи по молба на ПСЖ, за да се избегнат санкциите около финансовия феърплей на УЕФА.

Бразилецът и Барселона са в съдебна битка и заради бонуса за лоялност. Каталунците са му изплатили само 24 млн. евро от общо 64 и отказват да преведат останалата част заради изходящия трансфер.

Каталунците претендират, че трябва да им бъдат върнати изплатените вече пари, както и лихвите към тях. Неймар обаче е завел иск, в който си иска останалите 40 млн. , включително и допълнителни лихви за забавянето на плащането. Този казус ще бъде решен от испанския съд на 21 март.

Неймар е поредният футболист, който попада под ударите на данъчните власти на Пиринеите. Неговата съдба сполетя редица футболни звезди, сред които Криситано Роналдо, Жозе Моуриньо, Лео Меси, Шаби Алонсо, Марсело и още. Всички те бяха уличени в укриване на данъци и платиха дължимите суми, с които избегнаха ефективна присъда.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/2817-55917/023100