Родната Първа лига доста изненадващо може да остане без изпадащи отбори през този сезон, съобщи "Труд".

Подобна тема вече е дискутирана от някои членове на Изпълкома, като в следващите седмици може да се вземе и официално решение.

Според разпоредбите на УЕФА, промени във формата на дадено първенство могат да се вземат година предварително, но това няма да е първият случай, в който БФС не се съобразява с тази разпоредба. Такава бе ситуацията през 2016-а, когато няколко месеца преди старта на новия шампионат се взе решение за неговото увеличаване.

Идеята в момента е първенството ни да си върне добре познатия вид отпреди години, когато бе съставено от 16 тима.

Това означава, че изпадащ този сезон няма да има, а първите два тима от Втора лига ще получат промоция. На този етап не изглежда, че друг освен Пирин и Локомотив (София) изобщо има амбиции за място в Първа лига.

Твърди се, че основен инициатор на идеята е Венцеслав Стефанов, в което няма нищо изненадващо, защото на този етап неговият Славия заема предпоследното място в класирането и е един от фаворитите за изпадане.

В битката за оцеляване са замесени доста тимове. Това са Етър, Славия, Ботев (Пловдив), Ботев (Враца), Монтана, Царско село, че дори и грандът Левски, който е само на 7 точки от последното място.