Асоциацията на професионалните футболисти ФИФПро излезе с официална позиция относно създаването на Суперлигата.

Организацията не зае конкретна позиция в разразилата се война между 12-те клуба отцепници и УЕФА, която получи подкрепата на местните федерации и всички останали клубове.

От ФИФПро се обявиха против създаването на турнира Суперлига, но пък не заеха крайната страна на УЕФА, която се готви да изхвълрля всички замесени отбори и играчи.

Точно срещу спирането на футболистите да играят за националните си отбори се противопостави асоциацията, защитаваща правата им.

Тя призова за диалог и намиране на общ език и посока, които да спасят любимата игра и всички свързани с нея.

"От изключително значение е да има необходимата здрава връзка между националните и международните турнири. Нов подобен турнир обаче рискува да нанесе непоправими щети. Важно е да се отбележи, че потенциално нарушаване на хармонията, при което някои биха се радвали на непропорционално разделение на силите, ще остави самите играчи и фенове на заден план. Заплахата от създаването на подобна надпревара, в която недоволните да си играят, беше в основата на взимането на всякакви решения от години насам.

Футболистите продължават да бъдат използвани като активи и лостове в тези преговори. Това е недопустимо за ФИФПро и с всички сили ще се противопоставим на всякакви действия, които биха ограничили правата на футболистите като например изключване от националния отбор. В интерес на самите играчи, а и на цялата индустрия, сме амбицирани да работим с всички отговорни лица за постигането на решения, които да са в подкрепа на самата игра и които да оправят съществуващите проблеми", написа организацията.