Легендата на Локомотив Пловдив и българския футбол Аян Садъков вече има свой паметник. Откриването му ще бъде на официална церемония, която ще се състои на 4 декември - в деня на пловдивското дерби между Локомотив и Ботев.

Статуята е до входа на стадиона на "черно-белите" в комплекса "Лаута".

На пресконференцията по повод откриването присъстваше и синът на легендата Аян Садъков-младши. Той сподели:

"За пореден път Локомотив показа, че е специален и харизматичен клуб, в който феновете имат водеща роля. Показахме, че можем да се обединим за една добра кауза. Чувствам се изключително горд."

Статуята ще бъде първата на български футболист в цял ръст. Тя ще показва запомнящ се миг в кариерата на Аян Садъков - вдигане на Купата на Съветската армия с екипа на любимия му Локомотив (Пловдив). Инициативният комитет на "черно-белите" иска да направи алея на звездите на "Лаута".

Откриването на скулптурата неслучайно е в деня на дербито между двата пловдивски отбора. Аян Садъков е легенда на Локомотив (Пловдив). При "смърфовете" той прекарва по-голямата част от своята кариера, цели 12 години. Той играе за "железничарите" в периода 1978-1989г. и 1992-1993г. Успява да завоюва и Купа на Съветската армия през сезон 1982/83. Рекордьор е по участия за всички националния отбори на България.

През 2017 г. Аян Садъков почина след тежко заболяване.