Швейцарският съд отложи последното заседание за ислушване на обвиняеми по делето за корупция срещу Сеп Блатер и Мишел Платини, присъдите по което светът трябва да чуе на 8 юли.

Пред съдиите се яви само Платини, който изнесе своята реч и пледира невинен, но Блатер уведоми Темида, че здравословното му състояние не позволява да направи същото. Аргументът - болки в гърдите и цялостно неразположение.

Очаква се това да се случи или в четвъртък следобед, или в петък, ако 85-годишният някогашен лидер на световния футбол е в състояние да говори.

Двамата са обвинени в корупционна схема за превеждането на 2 милиона швейцарски франка през 2011-а година от тогавашния шеф на ФИФА Блатер към президента на УЕФА в онзи момент Платини.

И двамата лидери напуснаха футбола опозорени, санкционирани и за други нарушения, като Блатер бе уличен в схеми с присвоени суми от телевизионни права на големи турнири и т.н.

В сряда пред съда в Белинзона Платини каза:

"Действията ми са били честни и открити, така, както е бил целият ми живот, посветен на футбола. Мисля, че доказахме това пред съда.

Плащането, за което съм съден, е абсолютно легално и е по договор, който съм изпълнил и свършил работата си за ФИФА."

Адвокатката на световната футболна централа Катрин Хол Ширази прехвърли цялата вина именно към френската легенда с думите пред репортери извън съдебната зала:

"Ясно е какъв е случаят. Нанесени са огромни щети на ФИФА - 2 милиона франка са откраднати от нея."

Делото трябва да приключи до 22 юни, а произнасянето на присъдите ще е на 8 юли. И двамата са заплашени от затвор до 7 години.