Английската Висша лига определено има проблем със съдийството, независимо, че продължава да е с рейтинг и репутация на №1 като качество на футбола. В събота отново скандали белязаха мачовете, при това, без дори да има някакво голямо дерби с огромен заряд и глобална аудитория от стотици милиони зрители.

На двубоя Борнемут - Бърнли (2:1) поне в две ситуации нещата бяха оплескани от ВАР и съдиите на терена. Първо гол на Джей Родригес от гостите бе отменен след близо 6 минути пауза, в която се гледаха повторения от хората в помещението за ВАР.

Линиите бяха чертани три пъти - първо зелената показа, че няма засада. После се видя друг ъгъл, а линията стана червена - има засада. И от трето гледане, вече от съвсем друга камера, пак се оказа, че Родригес, или по-скоро стрък от косата му (вероятно) е в засада. В това време играчи, треньори и публика седяха и чакаха нервно решението.

В края пък топката срещна ръката на играч на Борнемут в наказателното поле, но - удивително, от ВАР дори не сигнализираха на рефера да прегледа ситуацията.

"Опитвам да бъда максимално дипломатичен и винаги съм защитавал съдиите - каза Венсан Компани, мениджър на Бърнли. - Но процесът, който имаме като преглеждане и взимане на решенията, очевидно не работи добре. Седим и чакаме, това е като да си в казино и да залагаш на рулетка - черно или червено...

А и това накрая с играта с ръка... Може да чакаме 6 минути да гледат и да открият засадата при гола на Джей, но тук не се намери минута, за да прегледат отново играта с ръка!?"

А в късния съботен мач между Уулвърхемптън и Нюкасъл (2:2) бе отсъдена дузпа за гостите, която е на ръба между несъществуваща и комична.

Кореецът Хван посегна, но дръпна крака си, виждайки, че ще ритне Фабиан Шер от гостите. Той обаче си падна, а най-изненадващо реферът Антъни Тейлър даде дузпа.

Още по-изненадващо и след преглеждането на ВАР, а повторенията бяха съвсем ясни, решението остана валидно!

"Не ме карайте да го коментирам, защото не искам да бъда наказан", отсече Гари О`Нийл, мениджърът на Уулвс.

Но видимо бе озадачен от решението не по-малко от всеки, гледал мача по телевизията.