От събота вечер една тема не слиза от водещите места в английските спортни онлайн медии, в неделя и понеделник бе начело на страниците на вестниците, а е основна дискусия в телевизионните студия. Съдийският скандал е грандиозен след Тотнъм - Ливърпул 2:1, като вече не става дума за това дали едно решение е грешно, правилно, субективно анализирано или спорно.

Цялата буря е на съвсем друго ниво и заплашва да разклати сериозно статуквото на една от най-консервативните организации във футбола - английското съдийство. Вече се чуват предложения дори за премахването на системата ВАР във Висшата лига, едва 5 години, след като тя влезе в сила.

Какво се случи?

Ливърпул помисли, че е повел в резултата, в дербито на кръга с гол в 34-ата минута. Луис Диас вкара, но веднага видя флага на страничния съдия вдигнат - засада. Разбира се, ситуацията бе прегледана с ВАР, а ние и още милиони по света видяхме повторение, от което по-скоро изглеждаше, че засада няма. Но все пак как да си сигурен, на такава скорост - изчакват се линиите, чертани по компютърен път и с хирургическа точност, за да сме наясно - има ли гол или не. Такива не се появиха, играта бе подновена при 0:0...

В мача Ливърпул получи и два червени картона, също оспорвани от Юрген Клоп след мача. Но да кажем, че около тях мненията са - както обикновено - в двете крайности. При ситуации за игра с ръка, нарушение и червени картони, често решението е на лично мнение. И никога не е 100 процента "черно или бяло". Но това със засадата?

Оказа се, че сме видяли правилно - засада няма, при това покрита съвсем прилично от крак на бранител, поне с 30-40 сантиметра.

Линии обаче на екраните на телевизорите ни също нямаше, и то до края на мача. А това е закон - винаги има линии, показващи ясно защо решението е взето, базирано на безпогрешната технология.

След него Съдийската организация към Висшата лига с претенциозна абревиатура PGMOL (отделна компания на професионалните рефери) публикува изявление, в което обяви, че е допусната "човешка грешка" и голът е бил редовен.

Безумно и необяснимо

Как е възможно това? Нали в стаята с ВАР би следвало да се е видяло ясно, че засада няма? Прокраднаха се мнения из медиите, очевидно базирани на източници от съдийските среди, че Дарън Ингланд и Дан Кук - отговорниците там, са видяли, че няма засада, но са били убедени, че решението на терена е за гол. И само са казали в слушалката на Саймън Хупър (рефер на игрището - на основната снимка горе), че проверката е завършена и решението остава. Тоест - те мислят, че това е гол, и му казват: "Прав си, признай гола". А онзи долу вдига ръка, бият непряк удар и реално остава засадата. Това е нелепо, звучи като обяснение на сина ви от четвърти клас, на когото извънземни са откраднали шапката, която пак е загубил, докато е ритал със съучениците.

Или Ингранд и Кук са имали други занимания и не са гледали мача в този момент. Защото всеки, който го е гледал, видя ясно съдията с флага и отсъдената засада. Обяснението е, че те не са го видяли. А какво са правили тогава и защо са в тази стая? И друго - ако след 10 секунди виждат, че резултатът още е 0:0, не могат ли да сигнализират: "Колега, грешка. Това е гол, върни ситуацията, признай го и да се поднови играта от центъра"? Могат. Но не се случи. Именно тук идват съмненията, че цялата работа намирисва.

Малко като един български съдия, който преди години заяви: "Аз видях, че има дузпа, но не знам какво ми стана и не я отсъдих". Помните го, нали? И тогава цяла България се смееше и се шушукаше "какво му е станало" на онзи рефер... 

Снимка: Getty Images

Реакциите

Ливърпул обяви, че разглежда всички възможности, включително да съди PGMOL и Висшата лига, защото не приема обяснението и извинението. За каква човешка грешка става дума? Хората са видяли, че има гол, но не са го признали. Твърде странно.

Ситуацията е безпрецедентна, особено след активните мероприятия на шефа на съдиите Хауърд Уеб, който от лятото обяснява как ще има пълна прозрачност в работата на ВАР и комуникацията с реферите на терена. Но сега няма такава. А аудиозаписът от разговора им в този мач би дал отговор на всички въпроси. Да не говорим, че непоказването на линиите на екрана, което е задължително, говори ясно: Те са знаели, че решението е грешно, още докато си върви мачът. Скандалът е огромен по няколко причини.

Тук не става дума за грешка, защото грешки се допускат на всеки мач и могат да бъдат оправнади. Това е ясно. Става дума или за престъпно невнимание от скъпоплатени професионални съдии, или за нещо друго.

Странното назначение

Всъщност, скандалът е още по-сериозен, след като стана ясно, че Ингланд и Кук не е трябвало да са на смяна във въпросния ден. Те са се върнали от пътуване в ОАЕ само 48 часа по-рано, където са свирили (срещу сериозни хонорари) мачове от местното първенство. Обикновено практиката е, в седмица на такова пътуване на Изток (английските рефери ходят и в Саудитска Арабия да свирят мачове), да не се дава наряд нито на терена, нито на ВАР, в Англия.

А тези двамата са получили един в събота, един в неделя (Нотингам - Брентфорд) и един в понеделник (Фулъм - Челси). След катастрофата от съботното дерби, свалиха ги от следващите два. И се появиха теориите на конспирацията.

Ливърпул в своето изявление използва силни думи. Като например, че е "подкопано доверието в честността на състезанието". И не само там има такива, а в мненията на куп експерти, бивши играчи и треньори в Англия. Алън Пардю, който наскоро бе и в България (в ЦСКА), реагира така пред TALKSport: "Никой вече не може да има доверие на съдийските отсъждания след това фиаско. Те са видяли ясно ситуацията, а са оставили мачът да продължи при 0:0. Никакво обяснение на това не издържа."

Прокрадват се мнения за това, че е възможно да са намесени големи залози, при това - да не е първи такъв случай. Представете си само, а вече излязоха и информации за това, колко пари губят хора, заложили на първи гол за Ливърпул в мача, или пък на попадение на Диас. Една страна на въпроса. Представете си също така, че самите съдии "участват"?

Темата е гореща и в социалните мрежи, и сред блогъри, влогъри и онлайн анализатори. Друга споменавана дума е "корупция". В най-чист вид. Куриозно, но точно в такъв скандален момент пътуването на двамата в ОАЕ изглежда възможно най-зле и не на място. Още преди сезона се чуваха мнения, че не е редно съдиите от Висшата лига да получават огромни хонорари от Саудитска Арабия и ОАЕ, защото тези държави, освен че спонсорират лигите в страните си, и реално плащат тези хонорари, имат свои клубове във Висшата лига. Това са Нюкасъл (собственост на кралското семейство на Саудитска Арабия) и Манчестър Сити (на ОАЕ). Това, макар и далечно, и косвено, е свързано с цялата лига на Острова. И е конфликт на интереси. И дори да няма никакъв огън, димът вече е раздухан - особено в момент, в който след пътуване на Изток, тези двамата правят гафа от събота.

Изявлението на Ливърпул вероятно няма да бъде прието еднозначно от останалите клубове. Но то разклаща статуквото на диктатура, която реално упражняват от PGMOL върху Висшата лига.

Снимка: Getty Images

Защо около съдиите в английски футбол важи Законът на Омерта?

В Англия открай време е закон - никакви критики към съдиите, затваряш си устата. Иначе - наказание. Клоп, Гуардиола, Тен Хаг, Артета, а да не говорим пък за Жозе Моуриньо, са си патили от това и пропускаха мачове заради такива критики. И плащаха огромни глоби. Футболистите също - Ван Дайк, капитанът на Ливърпул, бе последният наказан за обидни думи към съдия. До дни ще се случи и на капитана на Челси Рийс Джеймс, възмутен от поредното странно решение и не издържал.

Всеки съдийски гаф във Висшата лига се покрива старателно с глазурата на "случва се", "ще се разследва", "това са професионалисти с висок стандарт" и т.н. Но истината е, че точките на отборите няма кой да ги върне. А тези грешки са буквално ежедневни. Сигурно в 7 от 10 мача всеки кръг има такива. При това - неособено трудни за разрешаване като казуси, понякога дори озадачаващо лесни за професионални съдии, които получават огромни заплати за работата си и тренират ежедневно за нея. И в светлината на скандал като този, това вече не изглеждат "просто грешки".

Припомняме - Ливърпул два пъти губи титлата с по 1 точка от Манчестър Сити. Ако в края на сезона 1 или 2 точки не стигнат за титла, място в топ 4 или класиране в Европа на този отбор, този случай няма как да не бъде припомнен.

На други отбори 1-2 точки не им стигат почти всеки сезон я за място в топ 4, я за спасение от изпадане. Колко ли пъти през сезона "са им отнемани" по такъв начин?

Да не припомняме, че една брутална грешка на технологията на голлинията (а това как е възможно!?), добавено към неспособността да се използва ВАР за поправянето и, реално струваше изпадането на Борнемут съвсем пряко през сезон 2019-20 г. Тогава в мача Астън Вила - Шефийлд Юнайтед (0:0) гостите вкараха редовен гол, който не бе видян от видеотехнологиите някак. Точката седмици по-късно се оказа тази, която остави Вила над Борнемут. Това струваше на клуба от Южния бряг около 70 милиона лири чисти загуби. И тогава имаше изявление, извинение... Кого топли?

Сега вече нещата са такива, че "диктатурата" на "затваряйте си устата, грешки се случват" вече няма да работи. Ливърпул е само първият клуб, който ще опита да го промени. Ще има и други. Първо, защото мачът в събота е гледан от около 370 милиона зрители по света - може и да са били повече. И този гаф не може да бъде покрит. Второ, защото той е напълно необясним, при положение, че технологиите реално са помогнали за правилно решение. И съмнението, недоверието и насочените пръсти към онези, които смятат себе си за безгрешни и не търпят на критики, вече са не просто сянка, а облак. А са добре платени професионалисти, с претенциите да имат пълната власт и авторитет на терена. От този облак обаче над тях вали пороен дъжд. Грешките са си грешки, а това не е такава.

И когато в рукналия порой са намесени "киселинни частици" като думите корупция, залози, нечестност, нещата за съдийската гилдия в Англия изглежда са стигнали до нивото - или пълна революция, или пълно недоверие.

Снимка: Getty Images