В САЩ темата с футболния (сокър) провал става изненадващо важна, след като отборът-домакин отпадна конфузно още след груповата фаза на Копа Америка. А тя се считаше за генерална репетиция преди Мондиал 2026, на който пак САЩ, заедно с Мексико и Канада, е домакин.

Уволнението на Грег Берхалтер изглежда напълно сигурно, въпреки че местни легенди на играта призовават да не се правят "резки движения" и човекът да получи шанс, след като от години работи в системата на националните отбори и познава по-добре от всички играчите.

Но тук "залогът" е по-висок. Щатите от година са в треска от пристигането на Лео Меси в страната и интересът към футбола се е повишил в пъти. Световните очи също са насочени към Маями, но и към Мейджър лигата, заради присъствието на аржентинския гений. И всичко това поставя американците пред абсолютното задължение да се представят много силно на Мондиал 2026, но и да имат имидж на звезден тим.

А това, според тезите на водещите медии в страната, може да се постигне само с треньор-суперзвезда.

По подобен начин в Бразилия се чудеха дълго дали да не дадат националния на Карло Анчелоти за Мондиала, но засега тази идея е "на трупчета". Все пак бразилските футболни традиции и вариантите за треньор от местни специалисти са далеч по-големи, отколкото тези на САЩ.

Затова две имена изплуваха вчера и днес в медийното пространство - Юрген Клоп и Пеп Гуардиола. Големият Боб Брадли, който сега води норвежкия Стабек, но бе начело на националния тим на родината си на два Мондиала, се изказа "твърдо за" ход с голямо име от чужбина, защото световното след 2 години е повратен момент в развитието на играта в Съединените щати.

"Стратегията е едно - тя върви добре и спортът в страната расте по правилния начин - каза Брадли. - Но на това първенство ни трябва мегазвезда, която да покаже друго лице на отбора. Трябва да следваме модела с Меси, който изведнъж изстреля лигата в друга орбита."

Снимка: Getty Images

Анализаторът Майкъл Лауд, който играеше при Брадли в националния, после бе технически директор на Мейджър лигата, а сега е анализатор в тв канала ESPN, твърди нещо подобно:

"Нещата в Щатите вървят отлично и по план. През 2018-а бе приета стратегия за турнира след две години, тя се предполага да донесе над 5 милиарда долара на страната, като по-голямата част от тези пари ще идат като инвестиция в школи, отбори, инфраструктура. Футболът тук след 5-6 години ще е на световно ниво. Но успехът на представителния национален отбор също е важен.

А специално за Мондиала, независимо колко мача ще изиграе отборът ни, трябва голяма фигура. Трябва герой за децата, за феновете, които ще гледат и искат да видят САЩ на едно ниво с Германия, Бразилия и останалите."

Клоп е свободен, след като напусна Ливърпул и обяви, че си взима почивка. Безсрочна. Той би поел национален отбор, като така или иначе го водят фаворит за германския. Оферта с много нули и романтиката на това да води домакин на Мондиал може да го изкуши.

Пеп вероятно няма да остане още дълго в Манчестър Сити, въпреки че клубът се готви да му предложи нов договор. Настоящият изтича след година. Неговата реакция също не е ясна, ако получи подобна изкушаваща оферта.

А тя ще е такава, защото в Щатите обмислят да използват модела за плащане на Меси, за да вземат треньор-суперзвезда. А той включва това парите да са от големи спонсори, а не от федерацията. Тя няма такива средства.

Снимка: Getty Images

Но възнаграждението на Лео в Интер (Маями) идва от обединени сили на всички собственици в МЛС заради факта, че неговото присъствие носи огромно повишаване на приходите и интереса - а това е добре за всички. Плюс пари от компании като Apple, които имат определени интереси в сделката за аржентинеца. Тя излъчва мачовете от първенството за половината свят.

Селекционерът на Канада Джеси Марч по подобен начин взима заплата, която се дава от босовете на клубове в МЛС, защото федерацията е скромна като възможности.

Така с пари от две или три топ компании, които са сред партньорите за Мондиала, плюс такива от футболните собственици в страната, САЩ може да посегнат към треньор-суперзвезда с колосално заплащане за кратък срок.

Например - взимаш Клоп или Пеп за 12 месеца от юни 2025-а до края на световното, като му даваш 10 милиона долара заплата за периода, плюс бонуси за всяко постижение на самия турнир. Като нищо такава стратегия може да бъде задействана, защото Мондиал 2026 наистина е ракета-носител за футбола зад Океана.

И инвестицията в суперзвезда, която да е лицето на отбора и състезанието, наистина си струва.