На 84-годишна възраст почина легендарният футболен треньор Йозеф Венглош.

Най-сериозните му успехи са начело на родната Чехословакия, която извежда до Световните първенства през 1982-а и 1990-а, както и до третото място на Евро 1980.

Той също така е помощник треньор на страната четири години по-рано - през 1976, когато Чехословакия стъпва на европейския футболен връх.

Венглош е популярен и с факта, че е първият треньор, роден извън Великобритания или Ирландия, който води отбор от местния елит.

Докато в последните години най-добрите треньор на Острова са именно чужденци, то преди три десетилетия ситуацията изобщо не е такава.

Пионер в това нещо е именно Венглош, когато през 1990-а застава начело на славния Астън Вила. Периодът му в Англия обаче не е особено успешен, като отборът едва се спасява от изпадане през въросния сезон.

Венглош е първи и в още нещо. След разпада на Чехословакия, той става първият национален селекционер на своята Словакия.

Последното му сериозно назначение в кариерата бе през 1998-а, когато за един сезон той бе начело на шотландския Селтик, година преди там да се появи Стилиян Петров.

Паметта му днес почетоха много футболни федерации, а ФИФА го определеи като един от най-важните треньори в международния футбол през 70-те и 80-те.