Нов скандал е на път да разклати УЕФА по-малко от 2 месеца след конгреса на европейската футболна централа в Рим.

Разследвания за корупция и други нарушения са започнали срещу петима членове на Изпълкома на организацията, като лично президентът Александър Чеферин е запознат с обстоятелствата и е гарантирал пълно съдействие на разследващите органи.

Според агенция AP, това може да се окаже най-мащабният от серията скандали за корупция в европейския футбол. На петимата може да бъдат повдигнати обвинения за приемане и даване на подкупи, както и за смъртни заплахи към журналисти.

Един от петимата е Райнард Гриндел, шефът на германския футболен съюз. Той е вицепрезидент на УЕФА от 2017-а и член на Изпълкома. Скандалите около него започнаха, когато играчи го обвиниха в расизъм заради коментарите му около снимката на националите Месут Йозил, Емре Джан и Илкай Гюндоган с турския президент Реджеп Ердоган.

Не го разследват за това, а за 78 000 евро, които е прибрал от неясна медийна дейност. Което е учудващо, при условие, че прибира по около 440 000 евро годишно плюс покрити разходи и по множество пътувания, от поста си в УЕФА.

Джон Дилейни

Снимка: UEFA.com

Джон Дилейни е мишена №2, след като от поне 3 години към него има лавина от критики в Ирландия, където бе президент на федерацията до месец февруари тази година. Сам слезе от поста на новосъздадената позиция на вицепрезидент, но остава в Изпълкома на УЕФА. Разследват го за нерегламентирани приходи, някои от които с напълно неясен произход.

А и за заеми, които дава на свои подчинени във федерацията, последният от които е бил за над 100 000 евро!

Насер ал Келафи, президент на ПСЖ и шеф на Катарския инвестионен фонд в спорта, е следващият разследван.

Той влезе в Изпълкома на УЕФА през февруари на конгреса в Рим, на който Борислав Михайлов загуби избора и позицията си в ръководния орган на централата.

Разследването срещу него е вече на ниво Европол, след като клубът подписа серия икономически необясними договори за спонсорство с компании, които са собственост... на собствениците на ПСЖ.

Снимка: Getty Images

Андрий Павелко е член на Изпълкома също от февруари, но проблемите около него са от вчера. Той бе дългогодишна дясна ръка Григорий Суркис, шефът на футбола в Украйна от десетилетия. На практика го наследи, с което светлината на прожекторите се насочи към него.

Серия странни и скъпи подаръци, особено около спечеленото домакинство на Украйна (заедно с Полша) на Евро 2012, както и смъртни заплахи по телефона към швейцарски журналист, написал в местно списание интересна история за дейностите на Павелко "под масата" и около футбола... Всичко това е повод за разследването срещу украинеца.

Стигаме и до фигура №5 в тази компания със съмнителна репутация, а скоро - може би - и с обвинения и съдебни действия срещу тях. Той се казва Арман Дука, албанец, който ръководи от 17 години местната федерация. Именно това е човекът, който би с два гласа Борислав Михайлов и му взе мястото в Изпълкома на УЕФА през февруари.

Преди година УЕФА наложи една от най-големите санкции в историята си - 10-годишна за неучастие в евротурнирите, върху шампиона на Албания Скендербег. Клубът обжалва, но в разследването не малко от показанията водиха към пряко участие на федерацията в съмнителните мачове (уредени двубои е основното нарушение, довело до наказанието) и други дейности.

Дука и други ръководитела на албанския футбол са разследвани за незаконни връзки с политици, участие в залагания на двубои, в които са замесени техни отбори, както и за корупция.

Официално името на шефа на федерацията не излиза при разглеждане на документите по разследването, но според агенция AP това е, защото УЕФА е настояла за поверителност около него като човек с позиция в Изпълкома.

Арман Дука

Снимка: UEFA.com