Борислав Михайлов даде едно от много редките си интервюта, но не за голяма медия, а пред видеоканала на БФС в youtube. Президентът на централата говори по няколко теми около играта у нас, като започна със случилото се на конгреса на УЕФА в Рим в началото на месеца. Там Михайлов загуби мястото си в Изпълкома на европейската централа след два мандата в ръководния орган.

Ето избрано от интервюто на шефа на футбола ни:

За загубеното място в Изпълкома

Това беше нарочна грешка - случилото се на конгреса на УЕФА. И не е грешка на администрацията, защото УЕФА е Европа, ако се случеше някъде в другите Конфедерации... Имаше две невалидни бюлетини. Да не знаеш, че вместо 7 имена отбелязваш осем... В този случай грешката е в мой ущърб, защото и двете федерации бяха гласували за мен. Реално трябваше да имам 27 гласа, с които отивам на балотаж... Но той не се състоя. Така е трябвало да стане.

Огромен личен успех бе да съм осем години в Изпълкома на УЕФА. Няма притеснения за България от моето отсъствие. Познавам всички там, знам правилата, в комисии участвам вече 12 години.

Доброто сътрудничество с УЕФА и ФИФА ще продължи и тепърва ще правим още инфраструктурни проекти.

Имаме ли шансове за домакинство на Мондиал 2030?

Шансът е огромен да направим инфраструктура като в съседните нам държави. Това е повод да я направим, защото без нея не можем да кандидатстваме. Много съм щастлив, че премиерът Борисов обича футбола и това е идея на ниво министър-председатели. Подкрепям с каквото мога, в края на месеца имаме среща на спортните министри и шефове на футболни федерации, за да подготвим документите. Ще се кандидатираме със сигурност.

Как са нещата финансово?

Ние сме лични приятели с министър Кралев. Парите за БФС от държавата са малко - 1,3 милиона лева. Те се връщат реално в детско-юношеския футбол.

Федерацията се самофинансира. Когато станах президент през 2005-а имаше 3 милиона лева в касата, сега бюджетът ни е 20 милиона. Никога не сме се възползвали от пари на данъкоплатеца.

Ще имаме ли нов национален стадион?

БФС плаща наем да играе на "Васил Левски" националният отбор, това не се случва в нито една друга федерация. Признавам, че ние продаваме билети и в крайна сметка не сме на минус от тези мачове. Убеден съм, че ще има нов национален стадион, но това минава през кандидатурата за домакинство.

 

Родното първенство и националният отбор

Трябва реалистично да се види нашите играчи в какви клубове са и колко често играят. Отдолу идват добри момчета за националния отбор. Има дисциплина и себераздаване в този състав, затова хората го харесват. Има добър характер този отбор.

В Първа лига се играе доста добър футбол. Форматът се оказа много успешен и ще го продължим. Може би само ще променим нещата с изпадащите отбори.

Има много чужденци, но срещу това не можем да направим нищо. С европейски паспорти ли са, имат право. Най-много ми е мъчно, че няма достатъчно български вратари в нашето първенство.

В Русия примерно е забранено да се взимат чужди вратари, но Русия не е в Европейския съюз.

За новия силен човек в Левски - Павел Колев

Част от работата на БФС е да развива кадри, той е минал всички нива на йерархия от курсове в УЕФА. Колев е на високо ниво. Правим същото и за други наши кадри, за да се развиват.

Конкуренцията в първенството и толериран ли е Лудогорец?

Лудогорец просто показват към момента, че са заслужено шампиони седем пъти поред.

Много съм помагал на ЦСКА, ръководството го знае много добре, феновете също. Нека ЦСКА, Левски или Славия да си имат бизнес модел и да се развиват, но да знаят, че централата помага на всички еднакво.

Ще има ли ВАР у нас?

БФС и Боби Михайлов винаги ще са необходимият грешник, когато става дума за съдийството. ВАР до година-две може да се въведе в България и той ще помага. Но там също го има човешкият фактор.

Равносметка

Федерацията става все по-стабилна не само финансово, но организационно. Според мен сме най-добрата спортна организация в България.

Визията на БФС бе направена най-вече от Павел Колев, за което му благодаря. Изпълняваме я точно и в срокове.

Горд съм със себе си и какво съм направил. И като вратар постигнах доста - три световни първенства, шампион, Футболист на годината... А и след футболната ми кариера - ето, например базата на БФС е едно от нещата, които слагам в тази равносметка.