Българският футбол научи неприятна новина от УЕФА за следващия сезон на евротурнирите. Носителят на купата на България ще започне евроучастието си през сезон 2020-2021 от първия, а не както досега от втория предварителен кръг на Лига Европа.

Това е така, тъй като към този момент нашата страна заема 28-о място в ранглистата на УЕФА, което отрежда на всичките ни евроучастници от следващия сезон да стартират от първия предварителен кръг съответно в ШЛ и ЛЕ.

През сезон 2019-2020 Лудогорец, Левски и ЦСКА започнаха на същия етап в евротурнирите. Локомотив Пловдив, който спечели Купата на България, стартира две седмици по-късно, използвайки времето за по-голяма лятна почивка и по-добра подготовка.

Това се отрази добре на пловдивчани, които във втория предварителен кръг елиминираха Спартак Търнава, а след това отпаднаха от Европа след драматични два сблъсъка с френския Страсбург.

За да си върнем изгубените позиции, през следващия сезон трябва да изместим поне четири страни с по-висок коефициент и да не позволим на тези след нас да ни застигнат. За целта се нуждаем от още един отбор, който да се доближи до успехите на Лудогорец в Европа, достигайки поне до груповата фаза на ЛЕ.