Знамена с цветовете на дъгата най-вероятно ще бъдат отнемани от притежателите им по време на Световното първенство в Катар. Това в последните години се превърна в символа на хората с различна сексуална ориентация и средство за протест.

Генерал Абдулазиз Абдула Ал Ансари, който ще отговаря за сигурността на Мондиала, е категоричен, че по време на спортното мероприятия няма да се толерират политически прояви от феновете.

Той добави, че няма проблем двойки с различна сексуална ориентация да присъстват на мачовете.

"Ако фен развее флаг с цветовете на дъгата и аз му го взема, няма да е защото искам или за да го обидя, а за да го защитя. Ако не се намеся, някой може да го атакува и не мога да дам гаранция за поведението на останалите хора.

Ако някой иска да демонстрира възгледите си, нека го направи в социалната среда, където ще бъде разбран. Човек, който си купува билет, го прави за да гледа мач, а не да демонстрира политически пристрастия или нещо друго. Гледай си мача, това е окей. Но не трябва да обиждаш обществото", каза Ал Ансари пред агенция AP.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино през тази седмица заяви, че всички ще са добре дошли в Катар, дори и да повдигат въпроса за правата на LGBTQ хората.

Коментарите на Ал Ансари за евентуално конфискуване на знамена не се хареса на тези организации и те призоваха за действия от ФИФА срещу дискриминацията.