Президентът на испанската Ла Лига - Хавиер Тебас, винаги е изразявал открито позицията си против повечето нововъведения и тенденции в европейския футбол.

Той е яростен критик на огромните мултимилиони, с които си служат определен кръг клубове, създавайки огромна пропаст между тях и по-малките отбори.

Преди време той обвини ПСЖ, че "пикае в басейна", противник е и на идеите на УЕФА да създаде нов супертурнир, който да е заместник на Шампионска лига.

Този път под ударите на Тебас попадна ФИФА с плановете за голямо клубно Световно първенство, което да включва 24 тима от всички краища на света и да се провежда веднъж на 4 години.

"Футболът, тази велика игра, имаше своя невероятен баланс, най-вече в Европа. Имахме своя екосистема между отделните първенства, която работеше прекрасно, докато ФИФА не наруши този баланс.

Нещата просто излязоха извън контрол. Помага се само на мега отборите, мисли се само за тях. Да, в тях са парите, но защо пренебрегваме другите.

По този начин не помагаме на футбола. Богатите стават още по-богати, така е и с играчите. Вместо да имат 12 Ферарита, играчите вече имат 15. Трябва да ограничим този процес.

ФИФА трябва да бъде регулатор. Дават се огромни пари на някои клубове, с което те стават недосегаеми. Ако загърбим първенствата като гръцкото, или което и да е в Източна Европа, ще причиним крах на нашата индустрия", сподели той.